Posjet Gradskoj vijećnici

Patrijarh Porfirije: Ne može biti mira za onoga tko hoće mir samo za sebe

Srpski patrijarh Porfirije stigao je u posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.
Vijesti / Politika | 23. 09. 2023. u 19:55 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Molim se Bogu da blagoslovi sve ljude koji žive u ovom blagoslovljenom, divnom gradu i da blagoslovi domove svih ljudi koji ovdje žive, a da blagodati svojom učini da raste iz dana u dan međusobno razumijevanje i osjećaj potrebe da je svatko svakom potreban", kazao je srpski patrijarh Porfirije okupljenim medijima.

Uzajamna potreba 

Naime, posjetio je patrijarh u subotu Gradsku vijećnicu Grada Mostara te naglasio kako mu je iznimno drago što je imao priliku susresti se s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, predsjedateljem Gradskog vijeća Salemom Marićem te predstavnicima vjerskih zajednica u Mostaru.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Posjet srpskog patrijarha Porfirija Gradskoj vijećnici u Mostaru

"Posebno sam radostan jer sam vidio da u zajedničkom rezervoaru svih koji ovdje žive postoji više nego dovoljno kapaciteta da svatko iz svoje pozicije uvažujući napore može doprinijeti premašivanju svih nesporazuma i nesreća i nevolja koje su iza nas. I iznalaženju modela života u kojem je svatko potpuno svjestan da mu je onaj drugi potreban ili, drukčije rečeno, da je svatko svjestan da ne može bez onog drugog", naglasio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh nazvao je Mostar najvećim multietničkim i multilingvističkim gradom u BiH te dodao kako pozdravlja osjećaj dobrodošlice pomoći i podrške izvana.

Mir kao preduvjet 

"Mir je preduvjet svakog normalnog života, ali mira nema ako nismo dubinski svjesni da koliko god je potreban mir meni, toliko je potreban i drugom. Ne može biti mira za onoga tko hoće mir samo za sebe, nego tek ako ulože sve što su njegovi kapaciteti da ima mir i onaj koji je pored njega jest garancija da će imati mir i onaj koji to želi", naglasio je patrijarh Porfirije.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Posjet srpskog patrijarha Porfirija Gradskoj vijećnici u Mostaru

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić nije krio zahvalnost na posjetu patrijarha Porfirija te je istaknuo kako je on stigao u ključnom trenutku za Mostar.

"Mislim kako je trenutak u kojem je patrijarh došao prevažan za Grad Mostar jer u zadnje tri godine upravo na ovim riječima pokušavamo poslati pozitivnu emociju i energiju iz Grada Mostara kako bi nam svima u BiH bilo bolje. Mislim da smo na dobrom putu, ovo je sigurno jedan vjetar u leđa i jedna velika pomoć", naglasio je Kordić.

150 godina

Podsjetimo, srpski patrijarh Porfirije stigao je u posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Posjet srpskog patrijarha nastavak je neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijaraha manastiru Žitomisliću, kazali su iz Fondacije "Muzej Žitomislić" te podsjetili na posjet patrijarha Germana 1967. godine, patrijarha Pavla 1992. (u povodu sahrane Žitomislićkih Mučenika) i 2005. godine, te patrijarha Irineja 2015. godine.

Nadalje, u nedjelju u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, nakon čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Foto: Bljesak.info / Kordić i Marić ugostili srpskog patrijarha Porfirija

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić ranije je izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, točno prije 90 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close