Sastanak s Milasom

Kordić: Da nije bilo Hrvatske, pitanje je bismo li se veselili ovoj vijesti

U srijedu je Kordić u službenu posjetu u Gradskoj vijećnici primio Zvonku Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2024. u 15:38 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mogu slobodno reći da je ovo bio sastanak dugogodišnjih prijatelja, nekoga tko je u zadnje tri godine napravio zajednički posao kada je u pitanju Grad Mostar", istaknuo je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić u službenu posjetu primio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasa

Naime u srijedu je Kordić u službenu posjetu u Gradskoj vijećnici primio Zvonku Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za kojeg je istaknuo kako je "nekada neopravdano izvan fokusa medija".

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić

"Naime, zadnje tri godine zajedno radimo i podržava sav rad u Gradu Mostaru i brojni projekti kojima svjedočimo su se dogodili jer je Zvonko Milas bio s nama, pratio to i financijski i davao podršku, možda nekada neopravdano nije bio u fokusu medija, ali mi koji smo radili s njim znamo koliki je njegov doprinos u tom kontekstu i imam potrebu da se državnom tajniku zahvalim u ime svih građana Mostara", istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić

Dodao je kako su razgovarali o nastavku suradnje, ali "dotakli smo se i zasluga Republike Hrvatske na fantastičnoj vijesti koju smo čuli - da je BiH preporučena od strane Europske komisije za otvaranje pregovora 21. ožujka, tako da je to možda top tema, a svi vi koji pratite politička zbivanja u ovom dijelu Europe, znate koliko je Republika Hrvatska pomogla BiH u tom kontekstu, tako da sam iskoristio priliku da se zahvalim i na tom projektu i osobno mogu reći da nije bilo takve podrške, pitanje je bismo li se veselili ovoj vijesti", naglasio je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić

"Nadam se da ćemo, i hoćemo sigurno prihvatiti iskustva RH koja je ovaj proces prije nas prošla i da ćemo ta iskustva iskoristiti i maksimalno sredstava povući za projekte, za Grad Mostar kako bi svi građani ovog grada imali benefite od svega ovog što nas čeka", kazao je, te se osvrnuo na projekte u Mostaru koji su podržani od strane Republike Hrvatske.

"Dotakli smo se i par velikih projekata u Gradu Mostaru, naime HNK Mostar koje se gradi, gradi se upravo zbog velike podrške naših susjeda, sportska dvorana, ulaganje u zdravstvo, visoko obrazovanje, i srdačno im hvala na podršci i vjerujem da zajedno možemo napraviti veliki iskorak i Grad Mostar pozicionirati tamo gdje mu je mjesto", zaključio je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić u službenu posjetu primio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasa

Nakon Kordića, medijima se obratio i Zvonko Milas koji je u prvi plan stavio napredak Grada Mostara.

"Mostar se, koliko vidim, i čujem iz razgovora s gradonačelnikom, sve više prepoznaje kao grad kulture, mostova i grad koji spaja ljude. Sve više se pozicionira na turističkoj i kulturnoj karti svijeta i to je važno. Treba izlaziti iz onoga čime je grad omeđen, a ono što radi Republika Hrvatska u suradnji s predstavnicima Hrvata u BiH će to nastaviti i dalje", kazao je Milas.

Foto: Bljesak.info / Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas

"Gdje god možemo pomoći, u bilo kojem kontekstu tu ćemo biti i dalje", kazao je Milas, te dodao kako to "nije samo naša ustavna obveza, to je ono što pripada kao vrijednost pripadnicima istog naroda i svi mogu vjerovati da će Republika Hrvatska biti vjeran partner".

Foto: Bljesak.info / Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas

Kada govorimo o otvaranju pregovaračkog procesa, to je, kako ističe Milas, "jedno od najvećih dostignuća Vlade RH jer je to ono za što smo se zalagali i vjerujem da će sve ono što slijedi doista uvjeriti ljude da pristupanje Europskoj uniji nosi benefite i dobiti za cijeli narod u BiH".

"Mi ćemo i dalje biti vjeran partner i nastavit ćemo biti vjeran partner Bosni i Hercegovini", zaključio je Milas.

Kopirati
Drag cursor here to close