Radovana Viškovića

Konsultacije mandatara za sastav Vlade RS: Nova Vlada bit će otvorena

Mandatar je najavio da će nova vlada RS-a biti otvorena za sve kvalitetne inicijative koje mogu doprinijeti razvoju RS i svih njenih građana.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2022. u 15:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković počeo je danas razgovore s predstavnicima stranaka koje će participirati u budućoj izvršnoj vlasti.

U okviru konzultacija s političkim strankama, Višković je razgovarao s delegacijom Pokreta za državu (PZD), predvođenom predstavnikom pokreta Sevlidom Hurtićem.

Otvorena Vlada

Mandatar Višković predstavio je predstavnicima ove političke grupacije programska načela buduće vlade RS, naglašavajući da će buduća vlada biti otvorena za sve kvalitetne inicijative koje mogu doprinijeti razvoju RS i svih njenih građana.

Predstavnici Pokreta za državu izrazili su opredjeljenje da, u skladu s ostvarenim izbornim rezultatima, sudjeluju u radu vlasti u RS.

Hurtić je nakon sastanka izjavio da nisu razgovarali samo o jednom ministarstvu ili dva, već su razgovarali i "po dubini, da naši ljudi uđu u vlast, u Vladu RS i na sve druge pozicije koje nas sljeduju po izbornom rezultatu".

Višković je obavio konzultacije i s predstavnicima Narodne partije Srpske (NPS), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije Srpske (SPS).

Delegaciju NPS predvodio je predsjednik Darko Banjac, koji je izjavio da očekuju da imaju dva ministra u Vladi RS - jedan iz reda srpskog naroda, a drugi iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda.

Potpredsjednik DNS-a Duško Ivić je izjavio da oni imaju dovoljno profesionalaca koji su se dokazali u svom profesionalnom radu, pa onda u političkom, da mogu sasvim kvalitetno voditi ili resore ili javna poduzeća, biti u ministarstvima ili institucijama BiH.

Predsjednik SPS-a Goran Selak je nakon sastanka s Viškovićem izjavio da nisu razgovarali o pozicijama.

''Razgovarali smo da, shodno tri poslanika, SPS bude zastupljen, odnosno da preuzme odgovornost u izvršnoj vlasti'', naveo je on.

Mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković je izjavio novinarima da su konzultacije s predstavnicima političkih stranaka tek počele, te da još nije završen prvi krug sa svim političkim strankama, nastavlja se u ponedjeljak i utorak.

Poslije stranaka, razgovori s organizacijama

''To će trajati vjerojatno skoro čitav idući tjedan. Poslije političkih stranaka slijede razgovori s organizacijama od općeg interesa za RS, privrednicima i poslodavcima, sindikatima, nevladinim sektorom iz sfere boračko-invalidske zaštite i svima koji su na neki način i korisnici proračuna RS-a'', rekao je Višković.

Kaže da danas nitko nije došao, a da nema zahtjeva.

''Što je realno, a što nije realno, o tome ću odlučiti kada završim konzultacije'', poručio je Višković.

Podsjetio je da Vlada, prema Ustavu, ima 16 ministara, od kojih je osam iz reda srpskog, pet iz bošnjačkog, a tri iz hrvatskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close