Krug 99

Konstantne blokade institucija BiH u 2018. godini

Adil Kulenović izjavio je danas da će 2018. biti godina konstantnih blokada institucija.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2018. u 16:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto:  Asocijacija neovisnih intelektualaca 

Predsjednik Asocijacije neovisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović izjavio je danas da će 2018. biti godina konstantnih blokada institucija države Bosne i Hercegovine u ključnim oblastima.

Kulenović smatra da blokade društvenog i državnog napretka BiH moraju biti zaustavljene i da ne može opstati silom nametnuto nefunkcionalno državno uređenje kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog oružanog sukoba.

''Novi demokratski ustav zasnovan na standardima civiliziranih zemalja mora otkloniti posljedice udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog oružanog sukoba kako bi BiH izašla iz stanja razarajućih blokada institucija i fragmentacije društva'', rekao je Kulenović na press konferenciji Kruga 99 u Sarajevu.

Slaven Kovačević pozvao je institucije vlasti da dobro razmisle o izmjenama izbornog zakonodavstva i to u korist demokratskih principa, uz poštivanje sve četiri presude Europskog suda za ljudska prava, i da to učine u korist svih građana.

Lada Sadiković istaknula je da bi Venecijanska komisija, s drugim odgovarajućim institucijama Vijeća Evrope, hitno trebala da sačini nacrt novog Ustava BiH na način kako je to učinila za Albaniju, Makedoniju, Moldaviju, Ukrajinu i slične države.

Strajo Krsmanović naglasio je da neke krunske ocjene koje je Haški tribunal u svojim presudama konstatovao, kao što su "udruženi zločinački poduhvat" i "međunarodni oružani sukob", trasiraju buduće političke paradigme koje se neće moći prikriti nikakvim političkim mahinaciijama i na temeljima kojih će povijest definirati pravi karakter rata koji je ovdje vođen.

''Krug 99 će i dalje insistirati da se na temeljima tih konstatacija grade novi društveni odnosi koji će BiH vratiti na put društava evropskog civiliziranog kruga'', kazao je Krsmanović.

Hazim Bašić je naglasio da će u 2018. i godinama koje slijede težišno pitanje odnosa između BiH i susjednih zemalja biti nastavak rješavanja izazova vezanih za granice, te da s tim u vezi treba prioritetno poštivati stavove internacionalne arbitražne (Badinterove) komisije i ostale međunarodne zakone iz te oblasti.

Mario Pejić je podcrtao da je u 2018., što se tiče programa unutar hrvatskog narodnog korpusa u BiH, nužan politički zaokret odnosno nova politička vizija i inicijativa da se identitet Hrvata u BiH, u cjelini duhovnog i materijalnog, sačuva u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu kao integralni dio bosanskohercegovačkog identiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close