Konferencija u Mostaru

Više od pola stanovnika nije rođeno u Mostaru, jesu li oni sposobni prenositi vrijednosti Grada?

Započela dvodnevna konferencija o obnovi mostova unutar europskih gradova
Vijesti / Politika | 28. 11. 2017. u 17:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna međunarodna konferencija "Obnova mostova unutar europskih gradova: građansko sudjelovanje protiv društveno-prostorne stigmatizacije i granica" počela je utorak u Mostaru, u organizaciji Agencije lokalne demokracije Mostar.

Konferencija je dio projekta URGENT - Urbana Re-Generacija: Europska mreža gradova, koji ima za cilj rješavanje rastućeg straha od imigracija i prevladavanje s njim povezanih stereotipa koji hrane euroskepticizam i podrivaju krhku europsku koheziju.

Direktorica Agencije lokalne demokracije Mostar Dženana Dedić kazala je kako je cijeli projekt iniciran migrantskom krizom.

''Deset gradova koji su partneri projekta bili su na migrantskim rutama i direktno se suočavali s velikim prilivom migranta, a grad Mostar je zanimljiv zbog migracije koja se događala za vrijeme rata između 1992. -1995. godine'', istaknula je Dedić.

Dodala je kako je uloga Mostara u cijelom projektu suprotna od uloge ostalih partnera.

 


''Oni nastoje rješavati tegobe s kojima se susreću zbog velikog priliva izbjeglica, dok su naši stanovnici iz BiH već duže vrijeme izbjeglice u drugim zemljama svijeta'', naglasila je Dedić.

Po njezinim riječima, preko dva milijuna državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u 51 zemlji svijeta, a opće je poznato da također veliki broj državljana BiH u posljednje vrijeme napušta zemlju.

''Od Zavoda za statistiku dobili smo podatke u kojima je prikazano da 63 posto stanovnika Mostara nije rođeno u tom gradu'', kazala je direktorica Agencije lokalne demokracije Mostar te dodala kako ''7,5 posto ljudi već dvije generacije i duže živi u urbanoj gradskoj jezgri zbog čega se postavlja pitanje jesu li oni sposobni prenositi vrijednosti Grada''.

Ocijenila je kako je u Mostaru prisutno više raslojavanja i podjela.

Osim one evidentne - istočna i zapadna strana po nacionalnoj osnovi, po njezinom mišljenju, postoji i neprijateljstvo Mostaraca prema ljudima koji su došli u Mostar, kao i ekonomsko-socijalna raslojenost.

Namjera projekta je, između ostaloga, stvoriti prostor diskusije i zajedničkog učenja među građanima iz različitih socio-kulturnih sredina i iz različitih zemalja Europe, zatim poticanje aktivnog građanstva i sukreiranja politika i usluga u lokalnim društvima, te povećanje kapaciteta lokalnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close