Sekira ga...

Konaković – Nikakvog pisma od Hamasa nema

Konaković kaže kako nije ''od onih koji priču o Gazi koristi u političko dnevne svrhe kao što rade neki političari, ali i neki mediji''.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2023. u 15:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikakvog pisma Hamasa nema, u sistemu MVP BiH nema nikakvog pisma. Od takvih pojedincima u vašoj branši govorim glasno da bi se napravila razlika između profesionalaca i plaćenika'', izjavio je novinarima ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković komentiravši objave portala Istraga.ba kojeg uređuje Avdo Avdić a u kojima stoji da je u ovo ministarstvo stiglo pismo vođe Hamasa u kojem se traži podrška.

''Sekira me da se neki novinari i političari koriste u dnevno političke svrhe, top je preskupo i nije ljudski. Ne vjerujem da imamo koncensus po ovoj temi, ali u ovom slučaju ne želim promatrati takav proces. Dobro vagam svoje izjave. Pored svih stradanja primarni interes moj je BiH. Moramo biti pažljivi šta radimo. Mi koji smo preživjeli takva stradanja imamo pravo apelirati da se što prije zaustave, da se u miru rješava višegodišnji sukob'', rekao je Konaković.

Gaza za dnevnu politiku

Rekao je kako nije ''od onih koji priču o Gazi koristi u političko dnevne svrhe kao što rade neki političari, ali i neki mediji''.

''Nikada nisam krio da sam na strani borbe za rješenje koje se zove dvije države. Podržavam napore Palestine da zadrže svoj suverenitet i da imaju svoju državu i očekujem da to ide u tom pravcu. Protiv sam okupacije Gaze, protiv sam ubijanja civila i u Izraelu i Gazi'', kazao je Konaković.

Naime, portal istraga.ba objavio je navodnu presliku pisma što ga je potpisao i 11. listopada na Konakovićevu adresu uputio Ismail Hanija, politički vođa Hamasa. Preslika djeluje autentično, a pismo je na papiru koji sadrži službeno znakovlje ove organizacije.

Opisujući nadugačko i naširoko povijest izraelsko-palestinskih sukoba kako je on vidi, Haniya je optužio Izrael za najgore zločine, uz konstataciju kako židovsku državu danas vodi ''cionistička fanatična desnica'' koja provodi ''fašističku i rasističku okupaciju'' i s kojom ne može biti nikakvog dogovora, te je najavio kako će se Hamas stoga odlučno boriti za ostvarenje legitimnih prava Palestinaca.

Pravedni mir

Napisao je i kako će se stoga nastaviti operacija "Al-Aksa", kako je nazvan masovni napad na izraelske civile 7. listopada u kojima je ubijeno 1300 ljudi, žena i djece.

''Pozivamo sve arapske i islamske nacije i sve slobodne ljude diljem svijeta da poduzmu hitnu akciju i mobiliziraju pomoć i solidarnost u svim oblicima kako bi se zaštitila povijesna prava Palestinaca'', stoji u pismu vođe Hamasa.

Inače, Narod i pravda (NiP), na čijem je čelu Konaković, se o sukobima na Bliskom istoku očitovala izjavom u kojoj je osudila svako nasilje, a posebice ono nad civilima.

''Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzistenciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu'', stoji u izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close