Nos i ponos

Komšiću miriše na devedesete

Za Komšića nije pitanje mogu li sada probosanski akteri biti ujedinjeni kao što su bili u posljednjem ratu, već je to stvar, kako je rekao, imperativa.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2020. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja se prije svega nadam da će ljudi naučiti ovdje iz ove situacije u Crnoj Gori šta se događa kada igrate neku igru u kojoj od drveća ne vidite šumu'', rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je s predsjedavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem položio cvijeće na sarajevskom mezarju Kovači povodom godišnjice osnivanja Prvog korpusa ARBiH.

Za Komšića nije pitanje mogu li sada probosanski akteri biti ujedinjeni kao što su bili u posljednjem ratu, već je to stvar, kako je rekao, imperativa.

''Inače nam se može desiti ono što nam se desilo u Crnoj Gori. Kada đavo zaigra, onda je obično kasno. Sjetimo se 90-ih godina što se događalo i zašto je nastao Prvi korpus. Nije nastao iz naše obijesti i želje da ratujemo protiv bilo koga. Nego i razloga što smo morali braniti gole živote i na kraju krajeve državu jedinu koju imamo'', rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na moguće posljedice političkih događanja u Crnoj Gori po Bosnu i Hercegovinu.

Video: Džaferović i Komšić: Prvi korpus Armije RBiH odbranio Sarajevo, a time i BiH

''Gajim neku nadu da će se to dobro odviti na kraju. Postoje rokovi, zakonski i ustavni, kada se mora formirati vlast. Sve ono što smo vidjeli od sinoć i preksinoć zapravo govori o kakvoj politici je riječ. Sve ono što smo mislili da više ne postoji na ovim prostorima pokazalo se u punoj snazi u Crnoj Gori'', poručio je.

Šefik Džaferović je komentirajući situaciju u Crnoj Gori nakon izbora kazao da nije jednostavno gledati izljeve mržnje i okolnosti koje podsjećaju na 90-te godine. Naglašava kako bi bilo dobro da Crna Gora nastavi svoj europski i NATO put i put relaksacije međuetničkih odnosa.

''Strašna je stvar ovo što smo vidjeli u protekla dva dana, te izljeve mržnje prema Bošnjacima, napade na Bošnjake. Ja koristim priliku da to oštro osudim i da kažem da je to barbarski čin'', rekao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close