Zbog čega DF ulazi u vlast

Komšić: Ušli smo u vlast onemogućiti izmjene Izbornog zakona

"Vidjet ćemo tko je zreo. Ovo što se događa, iz SDA sam ljudima govorio to i 2014. i 2015. Da vidimo jesu li im važnija javna poduzeća od Ustava i Izbornog zakona", kazao je Komšić
Vijesti / Politika | 16. 05. 2019. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj ulaska DF-a u vlast je onemogućiti stvaranje većine koja bi donijela izmjene Izbornog zakona i odvela u podjelu zemlje, poručio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a.

"Vidjet ćemo tko je zreo. Ovo što se događa, iz SDA sam ljudima govorio to i 2014. i 2015. Da vidimo jesu li im važnija javna poduzeća od Ustava i Izbornog zakona. S BiH imaš sve, bez BiH nema ništa. Ušli smo u vlast da bi se zaustavilo ono što je prijetnja, a to su izmjene Izbornog zakona i Ustava", izjavio je Komšić za N1.

"DF s HDZ-om nema nikakvih kontakata za razliku od SDP-a. Mi s njima ništa nismo razgovarali", dodao je.

Što se tiče ulaska SBB-a u vlast, Komšić je kazao da nije bitno što misli o njemu niti daje legitimitet niti Radončiću, Izetbegoviću, Dodiku...

"Mi smo s Bh. blokom da budemo najjači dio vlasti. Zašto oni neće - ne znam. Mislio sam da je pametno i zajedno radimo. Kada neće, što da radimo. Da idemo putem za koji mislimo da je katastrofa. Ovo može biti kraj naše karijere i svjesni smo toga. Ali ako mogu nešto da zaustavim - zaustavit ću. Ako neću da zaustavim, onda je to stvar moje gluposti i podlosti", pojasnio je govoreći o razlozima ulaska u vlast.

"Izgleda da je osnovna funkcija Bh. bloka bila da Radončića uvuče u vlast. To je moj utisak, možda griješim. Možda na hladno pušem, ali to je moj utisak. Sve je činjeno da SDP, Naša stranka i DF kao najjači blok da diktiramo stvari. A ne da SDA diktira. Mi se micali, ja se ne osjećam nasamareno, ja sam se od takve vrste stava odmakao. Meni je više SDP-ovanja preko glave", poručio je.

"SDP je meni zamjerio 2012. godine, mrze me. Ne znam, da ih pitate koga više mrze, mene ili Izetbegovića, teško da bi odgovorili. Nas interesira - jer smo u prilici da nešto učinimo da zaustavimo izmjene Izbornog zakona i Ustava. Hoćemo li uspjeti - nevažno", kazao je.

Što se tiče partnera u vlasti: "Sve ih znam kao zlu paru i neću da razmišljam o tome".

On je kazao da su pomaci oko formiranja vlasti u svibnju mogući.

"Može se riješiti na jednostavan i pragmatičan način. Mandatar za Vijeće ministara i ANP može otići u Brisel", kazao je.

"Padalo mi je na pamet, ako se ovo ne desi, da odnesem ANP u Brisel i kažem evo - a vi recite da nećete. Ipak je bolje da dođemo do dogovora. Ne znam hoće li doći do kompromisa. Dodik je bio tvrd na nekim stvarima. Možda ima veze s ruskom pozicijom - ne znam."

Hoće li Izetbegović odustati od Godišnjeg nacionalnog programa?

"Ako je lud - to bi po meni bilo političko samoubojstvo", rekao je.

"Postojala je varijanta da se oformi Vijeće ministara, i da novi ministar obrane odnese ANP. Ali to bi značilo da nema mrvice konsenzusa među nama", naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close