Audijencija

Komšić posjetio Papu: Vatikan zabrinut zbog odlaska mladih iz BiH

Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava i svih bh. građana.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Predsjedništvo  / Komšić i Papa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Željko Komšić  nazočio je u subotu na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je upoznao Papa Franju o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Razgovaralo se o odnosima Svete stolice i BiH, te je naglašeno je da će Vatikan i dalje pružati  konstruktivnu političku podršku BiH kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava i svih bh. građana.

Foto: Anadolija / Komšić u Vatikanu

Razgovaralo se i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, predsjedavajući Komšić poklonio je Papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Foto: Anadolija / Komšić u Vatikanu

Predsjedavajući Komšić i državni tajnik Svete Stolice dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao  prethodnom mandatu 2007. godine.

Sugovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons Miroslaw Wachowski, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close