Posjeta

Komšić u Mostaru: I dalje se tučemo, treba razbiti maglu o majorizaciji

Rekao je kako se ovladati BiH ''sada pokušava političkom silom, jer se nije uspjelo vojnom, a imali su i imaju podršku međunarodne zajednice''.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2022. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zagreb se bori za oživljavanje Herceg-Bosne, i nije se odustalo da se odluke o BiH donose u Zagrebu i Beogradu. Zato je ova situacija politički komplicirana, jer treba razbiti maglu o majorizaciji i ugroženosti, jer je pravi cilj vladati Bosnom i Hercegovinom'', rekao je u Mostaru član Predsjedništvo BiH Željko Komšić.

Rekao je kako se ovladati BiH ''sada pokušava političkom silom, jer se nije uspjelo vojnom, a imali su i imaju podršku međunarodne zajednice''.

Govoreći povodom godišnjice osnivanja Armije R BiH, Komšić je rekao kako je ''zemlja obranjena''.

''BiH postoji, a da je onakva kakvom smo je zamišljali nije. Mi imamo još posla, barem ova generacija i generacija iza nas, imamo mi još posla da pravimo ovu zemlju boljom i drugačijom, odnosno onakvom kakvom smo je zamišljali devedesetih, zemljom otvorenom za sve njene ljude, bez obzira tko su, što su, kojem se Bogu mole ili ne mole, odnosno za sve one kojima je BiH domovina, kojima je ovo svoj komad zemlje'', rekao je Komšić.

Kaže kako ''ne možeš imati dvije domovine''.

''Domovina je tamo gdje si se rodio i gdje ti je srce, a to je stvar s BiH'', rekao je Komšić.

Kaže da, kad se pogleda ''sve što se događalo od početka rata do Daytona, čovjek može reći da je ponosan što je bio dio Armije BiH i MUP-a BiH''.

''Drugo, sve je to nevjerojatna priča jer Armija je nastala iz inata i ponosa da se sačuva svoje, a zapravo ni iz čega. Ja se sjećam od onoga kad nemaš ništa, do organizirane ustrojene javne snage koja ostvaruje pobjede kao bilo koja druga armija u svijetu. I naši politički lideri u tom trenutku u ratu su postajali važni faktori, i sve su ih više slušali kako je rasla armija, i kako je postajala prava vojska'', rekao je nakon polaganja cvijeća na Šehitlucima.

''Čini mi se da dok nije postojala Armija, stranci koji su mogli sve uraditi prije 1995., kao da su nas do tada prepustili dušmanima ove zemlje da nas pobiju, ali mi to nismo dozvolili i oni nisu u tome uspjeli, jer smo pokazali da znamo da se branimo i tada je spašena BiH'', rekao je.

Kaže kako ''ratne politike i planovi koji su doveli 1992. do agresije na BiH nisu nestale.

''Te politike stoje. Nama se učinilo nakon rata da se odustaje od tih planova, ali ovo vrijeme u kojemu sada živimo pokazuje da se nikada nije odustalo od toga'', rekao je i dodao kako ''susjedi u Beogradu i Zagrebu isto imaju utjecaj''.

Rekao je da je jedina razlika u odnosu na devedesete to što vlada mir.

''Ali i dalje se tučemo protiv istih politika. Ljudi nisu isti, neke je odnio đavo, neki su završili u Haagu, ali politike su i dalje iste. Nije stalo, nije prestalo, i to nas čeka u vremenu ispred nas. Zaustavljena je priča oko izmjena Izbornog zakona gdje se htjelo da se Zagrebu daju poluge vlasti kakve ima Beograd, i neće se od toga odustati, i to nam je veliki problem'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close