"Primitivne reakcije"

Komšić: Problemi u BiH potječu od politika koje i sada baštine ideologiju genocida i etničkog čišćenja

On ističe kako Demokratska fronta "pozdravlja činjenicu da je etnički princip takozvane konstitutivnosti naroda koji proizvodi nejednakost među ljudima, a u konačnici i korupciju, označen kao izvor problema a ne rješenja".
Vijesti / Politika | 08. 07. 2022. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Primitivne i necivilizacijske reakcije HDZ i SNSD-a na Rezoluciju koju je usvojio Bundestag a kojom se pruža podrška Bosni i Hercegovini te precizno imenuju krivci, političke osobe i opcije koji rade na destabilizaciji i blokadama reformskih procesa, na najbolji način govore koliko je ovakva ocjena političkog stanja od strane vodeće zemlje članice EU bila potrebna", kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako navodi Komšić, "rezolucija Bundestaga može značiti prekretnicu u odnosu prema Bosni i Hercegovini jer je konačno odbačen princip relativizacije političke odgovornosti i izjednačavanja strana".

"Sada je vrlo jasno da u Bosni i Hercegovini problem ne prave probosanske političke snage, bilo da su one na vlasti ili u opoziciji, nego je jasno označeno da svi ključni i glavni problemi potječu od politika koje i sada baštine ideologiju genocida i etničkog čišćenja. Njihove primitivne reakcije u kojima potpuno izbezumljeni vrijeđaju ljude na osnovu etničke pripadnosti samo dodatno potvrđuju to zbog čega i jesu označeni onako kako su od strane Bundestaga označeni", naveo je Komšić.

On ističe kako Demokratska fronta "pozdravlja rezoluciju koju je usvojio njemački parlament, kao i činjenicu da je etnički princip takozvane konstitutivnosti naroda koji proizvodi nejednakost među ljudima, a u konačnici i korupciju, označen kao izvor problema a ne rješenja".

"Rješenje je u prihvaćanju građanskih i europskih principa, koje također preporučujemo onima koji su danas doživjeli brutalan poraz, kako bi se konačno urazumili", poručio je član Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close