''BiH zemlja ISIL-ovaca''

Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

''Glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina, koja se suočava s problemom povratka džihadista'', rekao je francuski predsjednik.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2019. u 19:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u intervjuu The Economistu da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina "suočava se s problemom džihadista povratnika", prenosi Tanjug.

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u Europskoj uniji jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke nego previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju u nekim trenucima razmotriti pitanje reverzibiliteta'', dodao je.

"Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju [zapadni Balkan], glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina. Ona je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista", rekao je Macron.

Kao poseban problem naveo je i potrebu izmjena i procedura primanja novih članica u EU prije početka pregovora.

"Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjesecima, bit ću spreman ponovno početi pregovore – ako i oni učine dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiramo samu Uniju", istaknuo je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u EU, poručio je da se "polovica država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

"Većina se zalagala za otvaranje prema Sjevernoj Makedoniji, ali je gotovo polovica bila protiv otvaranja prema Albaniji. Fatalna greška", konstatirao je Macron.

"Realnost je da, ako se EU ne otvori Albaniji, nanijet ćemo strašnu traumu regiji. Svugdje postoje zajednice na albanskom jeziku. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizirati regiju", dodao je.

Komšić pozvao na razgovor francuskog veleposlanika zbog Macronovih izjava

Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića najavio je da će pozvati na razgovor veleposlanika Francuske u BiH Guillauma Roussona kako bi razjasnio stavove predsjednika te države Emanuela Macrona iznesene u intervjuu za The Economist.

 Kako podsjećaju iz Komšićevog ureda, Macron je kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika ISIL-a.

Kako su prenijeli mediji, Macron je za The Economist poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

Dodao je da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

''Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina'', rekao je, između ostalog, Marcon.

Kopirati
Drag cursor here to close