Tinta

Komšić pisao Europi: Hrvati šire strah i izvode agresiju na BiH

Komšić je, kako je naveo, pismo napisao povodom pisma zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2018. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospoda (Andrej) Plenković i (Dragan) Čović, te pojedini članovi Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske, kako bi privukli pažnju institucija EU, neutemeljeno šire strah kako bez izmjena Izbornog zakona, i to izmjena po njihovim političkim željama koje nisu u skladu s demokratskim standardima, neće biti moguće provesti neposredne izbore za gornji dom Parlamenta Federacije BiH'', napisao je u pismu dužnosnicima Europske unije Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH.

''Izborni zakon BiH omogućava da se to učini, što je već potvrđeno od članova CIK-a u njihovim javnim obraćanjima. S toga nema razloga da ne očekujemo kako će sve nove vlade u BiH krenuti s radom, osim ako određene politike neodgovorno blokiraju implementaciju izbornih rezultata, čime bi nanijele direktnu štetu građanima BiH'', naveo je.

Diplomatska agresija

Komšić je, kako je naveo, pismo napisao povodom pisma zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu. Tvrdi da je u tom pismu ''navedeno niz neistina u pogledu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, kao i povodom otvorene diplomatske agresije jedne članice Europske unije na državu Bosnu i Hercegovinu, a koja je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji''.

Navodi kako ''hrvatski europarlamentarci idu dalje u svojim segregacijskim zahtjevima tražeći od Vijeća Europske unije da novim političkim stavovima pozove bh. vlasti da ustanove izborni sistem, temeljen na još dubljoj sistemskoj diskriminaciji.

''To je'', navodi u pismu Komšić, ''protivno temeljnim europskim vrijednostima, u kojima svaki građanin treba imati jednaka prava i temeljne slobode, odnosno da se može kandidirati za svaki nivo vlasti i da svaki građanin ove zemlje može birati bilo koga''.

''Vjerujem da postoje zemlje u Vijeću Europske unije, koje neće dozvoliti da se temeljni europski principi zaštite osnovnih ljudski prava podrede ambicijama jedne destruktivne politike  koja,  putem svojih takozvanih 'legitimnih političkih predstavnika naroda', vodi u novo iscrtavanje granica u BiH i nestabilnost'', navedeno je u pismu.

Poticanje mržnje

Komšić tvrdi da ''hrvatski europarlamentarci u Bosni i Hercegovini, putem političkih stranaka (naročito preko HDZ-a BiH) koje nisu ostvarile željeni izborni rezultat, u ovom momentu, potiču i raspiruju vjersku i nacionalnu mržnju''.

''Sve relevantne institucije Bosne i Hercegovine zadužene za provođenje izbornog procesa u BiH verificirale su izbor članova Predsjedništva BiH kao potpuno legalan i u skladu sa Ustavom BiH'', naveo je.



Dužnosnicima Europske unije poručio je kako će u njemu imati ''imati iskrenog i otvorenog partnera, koji BiH vidi kao punopravnu članicu EU, NATO-a i Svjetske trgovinske organizacije''.

''BiH također vidim i kao državu koja želi da razvija bilateralne odnose s neposrednim susjedima, gdje će sporazumi o granicama s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom biti jedan od prioriteta. Trudit ću se da BiH doprinese regionalnoj stabilnosti i razvoju regionalnih odnosa. Shodno tome svesrdno podržavam provedbu Sporazuma iz Prespe između vlada Makedonije i Grčke, te nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji želim da se završi sveobuhvatnim sporazumom dvije strane koji neće prouzrokovati negativne posljedice u regiji'', napisao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close