Rotacija

Komšić očekuje ritam

U intervjju za Fenu ranije je rekao kako očekuje da će na ovoj poziciji imati mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH od danas je, po načelu rotacije, Željko Komšić.

Komšić će obnašati dužnost predsjedavajućeg sljedećih osam mjeseci.

Ova rotacija se odvija na osnovu člana V stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14).

U intervjju za Fenu ranije je rekao kako očekuje da će na ovoj poziciji imati mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice.

Komšić je naglasio da je potrebno organiziranje sjednica Predsjedništva BiH koje neće biti vanredne ili telefonske važno za funkcioniranje države, ali tokom proteklih osam mjeseci kada je dužnost predsjedavajućeg obavljao Milorad Dodik toga nije bilo.

“Prvi prioritet bit će održati redovan ritam održavanja sjednica na kojim će se raspravljati o važnim pitanjima”, naglasio je Komšić.

Video: Komšić: Ako situacija bude ovakva, bit ću kandidat za Predsjedništvo BiH

U međuvremenu, Komšić je dobio još jednu poruku kako je nelegitiman. Ovog puta iz hrvatskog SDP-a pa mu je politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović poručila da istodobno zagovara ukidanja koncepta konstitutivnih naroda i uspostavu građanske države i istodobno zauzima poziciju namijenjenu za Hrvate u državnome Predsjedništvu.

“Očigledno je da u njemu Hrvati nemaju legitimnog predstavnika što onda za posljedicu ima getoiziranje Hrvata oko HDZ-a BiH koji svoju politiku bazira upravo na getoiziranju Hrvata i parazitiranju na nemogućnosti da Hrvati izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo“, pojasnila je Ahmatović.

No, Komšić je najavio da će i sljedeće godine biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Kopirati
Drag cursor here to close