Kongres DF-a

Komšić na Kongresu DF: Staviti institucije u funkciju izgradnje građanske države

Na drugom redovnom Kongresu Demokratske fronte, delegati će birati novog predsjednika. Još nije poznato hoće li biti više kandidata za poziciju predsjednika ili će to biti stari/novi predsjednik Željko Komšić.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2021. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se delegatima Drugog redovnog Kongresa Demokratske fronte koji se održava u Sarajevu. Kongresu nazoči 350 članova stranke iz svih krajeva BiH.

Predsjednik DF-a zahvalio je delegatima Kongresa što su se odazvali usprkos pandemiji, navodeći da pored borbe protiv pandemije, jednakim intenzitetom u državi traje i velika politička borba.

Foto: DF / Kongres DF-a

"Kongres održavamo u jedno vrlo izazovno vrijeme. Ne samo da se godinu i pol dana borimo s ovim nesretnim virusom, već se nalazimo i u političkoj borbi. Borbi protiv onih koji Bosnu i Hercegovinu pokušavaju blokirati, napraviti nefunkcionalnom. Borbi protiv onih kojima je cilj podjela ljudi, a potom i podjela države. U takvim, vrlo zahtjevnim uvjetima smo i radili kao organizacija proteklih godina. Politička situacija u kojoj se nalazimo, a koju nijednim svojim potezom nismo prouzrokovali, nas je natjerala i na neke teške odluke. Te odluke smo donosili hrabro. Ogromni pritisak i odgovornost smo nosili na našim leđima, iako smo mogli izabrati komfor kritičara bez odgovornosti. Ali smo izdržali, jer su nam namjere bile dobre", rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na pozitivne i negativne aspekte u djelovanju DF-a te istaknuo kako stranka ne postoji da bi bila sama sebi svrha, već da im je stranka kuća u kojoj se okupljaju da se zajedno bore za ideje.

Foto: DF / Kongres DF-a

"I u ovoj stranci, u Demokratskoj fronti, neće biti mjesta za one koji stavljaju stranku i fotelju ispred države. A vidio sam i puno, previše, ljudi koji su tu bili isključivo radi vlastitog interesa, bez ikakve brige za ljude i državu. Prolazili su strankom brzo. Ulazili, tražili pozicije i zaposlenja, i napuštali kada to nisu dobili. Danas hoću da vam kažem vrlo jasno i direktno, takve stvari u Demokratskoj fronti se nikada više neće ponavljati. Za takve ljude i razmišljanja u našoj kući više nema mjesta", kazao je Komšić.

Posebno je naglasio kako su zaslužni što je depolitizirana institucija poput SIP-a, koja više nije pod kontrolom "Čovića i Dodika, ili bilo koje stranke".

"To je velika pobjeda u našoj borbi za poštene izbore. Pored toga danas smo bliže ulasku u NATO nego ikada ranije. A mnogi su nas nagovarali da odustanemo od te borbe, govorili nam da nije bitna. Bili smo, i još uvijek smo, na prvoj liniji obrane od izbornog zakona koji bi ovu zemlju i ljude dodatno podijelio i dugoročno doveo u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Pisali smo kvalitetne zakone, insistirajući na provedbi 14 prioriteta koji nas vode u Europsku uniju", rekao je Komšić.

Dodao je kako je primarna politička borba Demokratske fronte borba za građansku državu te da ona nije deklarativne prirode, oličena u frazama, nego aktivna dnevno- politička borba.

"Svi argumenti i sve presude europskih i domaćih sudova su na našoj bosanskohercegovačkoj strani, i to je ono što najviše smeta političkim protivnicima ideje građanske države. Da nije tako i s državom i s nama već davno bi bilo gotovo. Zato nikada nećemo odustati u insistiranju na provođenju tih presuda jer njihova implementacija vodi ka formiranju građanske države", kazao je Komšić.

Naglasio je također kako neće odustati ni posustati u zalaganju za NATO put BiH i članstvo u NATO-u, prenijela je Služba za odnose s javnošću DF-a.

Foto: DF / Kongres DF-a

"Zato smo preuzeli odgovornost prihvaćajući da na državom nivou na čelu ministarstva obrane bude naš kadar. U tome smislu napravljeni su znatni pomaci. Ako i zanemarimo sad to da se u Predsjedništvu BiH godinu dana vodila borba oko usvajanja Programa reformi, ne možemo zanemariti napore koje učinio ministar Podžić u ispunjavanju obaveza iz Programa reformi i pored svih podmetanja i otežavajućih okolnosti s kojima se susreće. Zbog toga smo kao stranka žrtvovali puno, međutim ako kroz koju godinu postanemo članica NATO-a, to će značiti da je vrijedilo i da nismo uzalud trpjeli orkestrirane napade zbog naših odluka koje su donošene prije svega u interesu države", naglasio je Komšić.

Na drugom redovnom Kongresu Demokratske fronte, delegati će birati novog predsjednika. Još nije poznato hoće li biti više kandidata za poziciju predsjednika ili će to biti stari/novi predsjednik Željko Komšić.

Podsjetimo, Komšić je 2015. godine izabran za predsjednika te stranke kao jedini kandidat na Prvom kongresu. Na kongresu će biti usvojen novi Statut stranke te sastav Glavnog i Nadzornog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close