U 2 i 3

Komšić kod Stankovića: Što je meni politički cilj…

Komentirao je Komšić i svoju raniju izjavu da je ušao u koaliciju s SDA kako bi spašavao državu od Dodika i Čovića.
Vijesti / Politika | 15. 05. 2022. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad bih sada stao, činilo bi mi se da nisam ništa postigao, da sam samo dizao buku i galamu. Ono što je meni u ovom trenutku politički cilj, a i stranke na čijem sam čelu, jest da tu ideju, jedan drugi koncept uređenja BiH, da mu probamo dati više snage u bosanskohercegovačkom društvu'', rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 po treći put.

Na pitanje je li ludost inzistirati na jednoj te istoj politici kada vidi da ne daje rezultate, Komšić je uzvratio protupitanjem: Je li mudro inzistirati na politici koja stalno izaziva konflikte?

Rekao je kako ga situacija tjera da se mora kandidirati.

''Volio bih da iza mene ostane ta ideja živa i da postoji struktura koja nosi tu ideju - građanske BiH, društva slobodnih i jednakih pojedinaca - koja zapravo nikada nije umrla u BiH, ali izgleda mi da nema političke strukture koja nosi tu ideju'', rekao je.

Kaže da je potrebno izaći iz koncepta po kojem u BiH živimo.

''Možete ga zvati etnički, ili koncept konstitutivnih naroda koji je po meni duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, ovisno o situaciji. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte. Mislim da koncept treba mijenjati. Ja jesam dva puta bio član Predsjedništva i istina, oba sam puta ušao kao član SDP-a koji je imao i tada nešto drugačiju politiku od ove o kojoj sada govorim. Ja nemam zazora, jednostavno, vidio sam da etnički koncepti nisu nešto čime treba eksperimentirati i igrati se, misliti da će možda biti bolje ako dođu neki drugi ljudi'', rekao je.

Video: Nedjeljom u 2 (i 3)

Komentirao je Komšić i svoju raniju izjavu da je ušao u koaliciju s SDA kako bi spašavao državu od Dodika i Čovića.

''Bilo je i toga, a još je bio motiv da pomaknemo BiH prema NATO-u, da dobijemo Akcijski plan. Inzistirali smo na tome i tako smo, možda je ružno reći, onemogućavali smo Dodika i Čovića dok ne završimo taj proces. Drugi je motiv bio izborni zakon. Zaustaviti pokušaj HDZ-a i HNS-a, pa i Zagreba, da se intervenira u izborni zakon i na taj način, kako je to krenulo i kako je završilo, a moralo je završiti propašću, da se ne omogući daljnja etnička podjela'', dodao je.

Bez putovnice

 

Komšić je u Zagreb je otputovao s bosanskohercegovačkom diplomatskom putovnicu, hrvatsku putovnicu kaže nema, iako je tražio, vjeruje da je posjedovanje putovnice Republike Hrvatske za građane BiH praktična stvar jer im je otvoreno tržište rada EU.

“Nisu mi to dopustili, nisu mi dali, rekli su da nisam dokazao da sam Hrvat, a dobro, šta ću”, rekao je Komšić gostujuću Nedjeljom u 2.

Na pitanje je li tražio, Komšić je kazao da je to bilo još u ratu, na podsjećanje Aleksandra Stankovića, Komšić je potvrdio da je to bilo zapravo 1996. godine. Zatim ga je Stanković pitao da li mu je žao zbog toga.

“Nije mi žao, hrvatska putovnica u BiH je praktična stvar, nije stvar patriotizma nikakvog. To je praktična stvar koja omogućava, sada kada je Hrvatska članica EU omogućava da imaš pristup tržištu Europe u kom god hoćeš smislu, da se zaposliš, da putuješ, pa sad možete i u SAD bez vize, ali ono što je najvažnije možeš da radiš u EU”, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close