Lekcija

Komšić dijaspori: BiH postojala kada drugi nisu

Vijesti / Politika | 29. 03. 2022. u 11:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je gost dijaspora foruma Bosne i Hercegovine "Danas, sutra i budućnost", na poziv njemačko-bosanskohercegovačkog kulturnog udruženja "Sevdah" iz Frankfurta, na kojem je rečeno da je neophodno veće sudjelovanje dijaspore u društveno-političkom životu BiH.

Komšić je u razgovoru s Bosancima i Hercegovcima koji žive i rade u Njemačkoj rekao da su bh. građani najbolje integrirani u društvo u kojem žive, te da su njihove aktivnosti i podrška od velikog značaja za stabilnost i napredak BiH.

  / Željko Komšić

Također je naglasio da su njihov trud i spremnost da pomognu svojoj domovini jači od svih pokušaja da se ona opovrgne i uništi. Poručio je da je Bosna i Hercegovina zemlja hiljadugodišnje historije, koja je postojala čak i kada većina današnjih europskih zemalja nije, te da pokušaji pojedinih vanjskih i unutrašnjih političkih faktora da je svojim destruktivnim politikama unište neće uspjeti'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je istaknuo da u ''našoj zemlji, bez obzira na prepreke, postoje politike koje žele da formiraju institucije putem kojih će biti lakše uspostaviti kontakt između bh. građana u svijetu i BiH u svrhu poboljšanja kvaliteta iz oblasti znanosti i obrazovanja, gospodarstva, ekonomije, kulture i sporta''.

Kako je navedeno, tijekom foruma razgovaralo se i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i izborima koji će biti održani u listopadu.

''Istaknuto je da je potrebno naći adekvatan način za lakše kanaliziranje zahtjeva bh. građana prema institucijama BiH i Savezne Republike Njemačke, te da je neophodno veće učešće dijaspore u društveno-političkom životu Bosne i Hercegovine'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close