Jedna riječ

Hoće li promjena naziva promijeniti išta u radu komisije za suradnju sa NATO-om?

''Vidjet ćete da se radi o istom dokumentu koji se odnosi na daljnje integracije BiH u NATO'', kazao je.
Vijesti / Politika | 26. 02. 2021. u 08:19 Bljesak.info
Postignut konsenzus oko naziva komisije za saradnju sa NATO-om

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko mjeseci dogovaranja i pregovaranja političari u Bosni i Hercegovini postigli su konsenzus oko naziva komisije za suradnju sa NATO-om. Komisija za NATO integracijski proces, sada je postala Komisija za suradnju sa NATO-om.

Integracija ili spajanje nekih dijelova u cjelinu bila je sporna riječ kada je u pitanju formiranje Komisije za integracije sa NATO-om. Mjesecima se osporavalo formiranje komisije pri Vijeću ministara BiH, jer je za srpski kadar bila sporna riječ integracija. Riječ se promijenila, ali i odluka ministara iz reda srpskog naroda.

Dušanka Majkić (SNSD) ističe kako naziv komisije i način odlučivanja u potpunosti ispunjava zahtjeve SNSD-a, kako u pogledu prihvaćanja programa reformi, tako i u pogledu komisije za saradnju s Natom.

Komisiju smo dobili. Međutim, neizvjesno je je li promjenom naziva došlo do kršenja Zakona o obrani. Podsjećamo, u strategiji vanjske politike BiH koja je usvojena 13. ožujka 2018. stoji da su sve aktivnosti u odnosu na NATO utvrđene Zakonom o obrani BiH. No, ministrica Turković ne vidi ništa sporno dok objašnjavanja budućnost glasanja u komisiji.

''Imamo dva kruga glasanja, to će biti uglavnom većinsko glasanje uz predstavnike dva člana iz svakog naroda, u drugom krugu glasanja je nešto olakšano glasanje, dakle imamo opet većinsko sa pojednim predstavnikom iz svakog naroda, i to u slučaju ako u 15 dana od prvog odlučivanja ne bude moguće da se usuglase stavovi'', govori Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

A naziv komisije sporan je i za SDS. Kako poručuje Dragan Mektić, sve je obmana naroda. S druge strane, iz HDZ-a se raduju formiranju komisije i podržavaju je.

Dragan Mektić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDS) navodi da je pokušano da se izvrši cjelokupna obmana naroda u BiH. 

''Samom činjenicom da su samo promijenili naslov dokumenta, pa su umjesto integracja rekli suradnja, i tome slično a kada otvorite taj dokument i pročitate taj dokument, posebno akcioni plan koji podrazumijeva zadatke, nositelje aktivnosti i rokove, vidjet ćete da se radi o istom dokumentu koji se odnosi na daljnje integracije BiH u NATO'', kazao je. 

''Drago mi je da je do tog došlo, i da će rad i ovo povjerenstvo biti sadržajnije i bolje i uopće suradnja sa nato skupštinom i nato savezom'', ističe Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (HDZ).

Podsjećamo, na sjednici Vijeća ministara usvojena je i informacija o realizaciji Programa reformi za NATO. Međutim, prije nego što bude poslana u Bruxelles, ovu informaciju mora razmatrati Predsjedništvo BiH, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close