Grubeša

Koliko košta prebacivanje predmeta iz ladice u ladicu?

"To što su suci neovisni u donošenju odluka ne znači da ne trebaju odgovarati kada im presude padaju i kada procesi traju neprimjereno dugo", ocijenio je Grubeša, a to se, kaže, čak strože mora odnositi na tužitelje.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša izjavio je u intervjuu Srni da u svijetu ne postoji tako organizirano pravosuđe kao što je ovo nametnuto BiH.

"Ovo nije metoda održivog pravosuđa koje će zadovoljiti očekivanja građana. Nadam se da će mnogi to uvidjeti i napokon se upustiti u neophodne reforme", istaknuo je Grubeša te rekao kako smatra da je potrebno kao "prvo i osnovno", reformisti Sud i Tužiteljstvo BiH, te Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće.

Zašto primaju plaću

Prema njegovim riječima, BiH karakterizira odsustvo odgovornosti pravosuđa za rad pod krinkom neovisnosti.

"To što su suci neovisni u donošenju odluka ne znači da ne trebaju odgovarati kada im presude padaju i kada procesi traju neprimjereno dugo", ocijenio je Grubeša, a to se, kaže, čak strože mora odnositi na tužitelje.

Prema njegovim riječima, nema razloga da tužitelji pred javnošću i parlamentom ne objasne zašto neki predmet stoji, "zašto primaju plaću i koliko košta ovu zemlju prebacivanje predmeta iz ladice u ladicu".

Istaknuo je kako se politici ne smije dozvoliti da pravi pritisak da se neki predmeti ne procesuiraju ili procesuiraju, te da politika mora kroz izabrane ministre i zastupnike voditi računa da je vladavina prava na zadovoljavajućoj razini.

''Kod nas toga nema", rekao je Grubeša te ukazao da se godinama bezuspješno radi na reformi i da "neki te reforme uporno opstruiraju s ciljem da zadrže svoj politički utjecaj na pravosuđe".

Polaganje računa

Grubeša je istaknuo kako se pravosuđe financira iz proračuna i da je logično da polože račun gdje su usmjerili novac, šta je njihovim radom dobiveno, a kada nema rezultata netko mora odgovarati i objasniti zašto.

Kada je riječ o nedavnoj ostavci predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, Grubeša je rekao kako mora postojati odgovornost nositelja pravosudnih funkcija.

"Problem je sustava što nema utvrđenog lanca odgovornosti za povrede dužnosti koju obavljaju i za loše predstavljanje institucije. Potpuno je jasno da, kada pričamo o pravosuđu i njegovim nedostacima, to ne može biti djelo jednog čovjeka nego je to sustavni nedostatak. Jedan čovjek ne čini sustav niti ga može srušiti, kao što ga sam ne može ni izgraditi. Najlakše je sada sve probleme staviti na teret jednom čovjeku, ali svi smo svjesni da to nije tako", naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, djela predsjednika VSTV-a koji je podnio ostavku nisu doprinijela boljem položaju pravosuđa u očima građana, ali "nije on sam mogao dovesti do toga da pravosuđe u BiH, od oblasti potrebne za reformiranje, postane rak-rana".

Jedan korak

Grubeša je istaknuo da ministri u ovome sazivu imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stupanj političke težine i odgovornosti, pa zato nije bilo opstrukcija u radu s kojima se dijelom susretao u prethodnom mandatu.

Rekao je kako je nakon dužeg vremena usvojena Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, koja je značajna za budućnost BiH i suživot njenih građana.

"Usvajanjem Revidirane strategije, BiH je ispunila jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Pokrenuto je pitanje reforme pravosuđa u BiH, te je BiH njezinim usvajanjem jedan korak bliže na svom putu k EU", naglasio je Grubeša.

Izmjenama i dopunama Strategije, pojasnio je Grubeša, predviđeni su mehanizmi koji će unaprijediti procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužiteljstvima u BiH kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na nivou BiH, entiteta i Brčkog, te osigurati uspješnije procesuiranje najsloženijih i prioritetnih predmeta ratnih zločina u postavljenim rokovima.

Zatvor

"Rad je dalje na tužiteljstvima i sudovima i najvažniju ulogu u procesuiranju igraju upravo oni", kaže Grubeša.

Govoreći o državnom zatvoru, Grubeša je rekao da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, prema utvrđenom rasporedu, uspješno prebacio zatvorenike iz svih entitetskih zatvora na području BiH.

"S krajem 2020. godine nijedan zatvorenik osuđen od Suda BiH ne služi kaznu u entitetskim zatvorima. Zadovoljan sam radom Zavoda, s obzirom na sve poteškoće zbog epidemije virus korona, koja nije uvelike utjecala na prebacivanje zatvorenika i pritvorenika i njihov smještaj u zatvorske ćelije", naveo je Grubeša.

Naglasio je kako zaposleni u Zavodu kontinuirano prolaze obuke i stručno usavršavanje za rad u ovoj sigurnosnoj ustanovi, te da se već bilježe pozitivni rezultati.

Kopirati
Drag cursor here to close