Pitanje je sad

Koji je pravi HSP? Ćane Primorac ostaje bez imena?

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva za Bljesak.info rečeno je kako ne žele komentirati pojedinačne slučajeve sve dok ne isteknu žalbeni rokovi za prijave na ovogodišnje Opće izbore što će se održati u listopadu.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2018. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prva BiH priopćila je kako u odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, od 31. svibnja 2018. godine, stoji da jedino Hrvatska stranka prava BiH, predsjednika Nikole Raguža, ima pravo koristiti ovo ime na Općim izborima 2018. godine.

Naime, u navedenoj Odluci obvezuje se Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine, predsjednika Stanka Primorca, da u roku od dva dana izmijeni naziv stranke koji neće biti sličan sadašnjem.

HSP BiH navodi kako to ''dovodi u pitanje i njegovu sramnu koaliciju sa HDZ-om BiH''.

''Hrvatska stranka prava BiH, kao drugi najstariji politički subjekt, ujedno prva, izvorna pravaška stranka u suvremenoj BiH i korijen svih budućih pravaških opcija u BiH, pozdravlja ovakvu odluku SIP-a BiH kojom su se, na koncu, uklonile sve nejasnoće, obmanjivanje javnosti, članstva i birača pravaškim imenom, a poradi osobnih interesa nekoliko sužanjskih pojedinaca'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ''bespredmetno i svako demantiranje predsjednika nepostojeće pravaške opcije Stanka Primorca o postignutoj hrvatskoj koaliciji u Srednjobosanskoj županiji, HSP-a BiH, HS-a i HDZ-a 1990 jer se ovaj pravaški ogranak samo vratio u okrilje izvornog pravaštva''.

Istodobno, Stanko Primorac je objavio kako nikakva koalicija nije potpisana.

''HDZ1990 i HS srljaju ravno u zamku Sarajeva kakvu je nažalost HSP BiH iskusio 2011.god, također HSP BiH je iskusio nož u leđima od istog tog HDZ-a1990… Što se tiče mene osobno i Hrvatske Stranke Prava Bosne i Hercegovine je nemoguća misija, slična koalicija je moguća samo u varijanti da sve hrvatske stranke HNS-a ili barem velika većina hrv. Stranaka u Središnjoj Bosni idu zajedno i to bi bio jedini pravi odgovor politici iz Sarajeva'', rekao je Primorac.

Prema ranijim odlukama, Primorčev HSP BiH na naredne izbore 2018. godine izlazi u koaliciji za člana Predsjedništva BIH, Parlamentarnu skupštinu BIH, Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a, te županijske skupštine isključivo u koalicijiama s hrvatskim strankama koje na izbore izlaze u okviru HNS-a BiH.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva za Bljesak.info rečeno je kako ne žele komentirati pojedinačne slučajeve sve dok ne isteknu žalbeni rokovi za prijave na ovogodišnje Opće izbore što će se održati u listopadu.

Podsjećamo, Primorčev HSP u grupi je stranaka s kojima je u središnjici HDZ-a BiH održan sastanak povodom predstojećih izbora. Tada je priopćeno kako ''sve stranke trebaju krenuti u proces odabira kandidata za izborne liste, kako bi se poštovali vremenski rokovi i izborne aktivnosti''.

Na sastanku je razgovarano i o nazivu koalicije, sloganima i porukama koje će se koristiti u kampanji. Zaključeno je kako izborni stožeri svih stranačkih razina moraju surađivati u nastavku kampanje, te je još jednom upućen poziv drugim strankama HNS-a da zajednički u okviru Hrvatskog narodnog sabora iziđu na izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close