Kandidati

Fali samo jedan ministar

Pored predsjedavajućeg VIjeća ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD će imati još dva ministra.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati su svi kandidati za ministre u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. osim ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Pored predsjedavajućeg VIjeća ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD će imati još dva ministra. Vojina Mitrovića na poziciji ministra transporta i komunikacija BiH, dok bi Staši Košaracu trebalo pripasti mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

HDZ BiH predložila je dva ministra iz prošlog saziva na istim pozicijama, Vjekoslava Bevandu za ministra financija, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH te novo lice Ankicu Gudeljević za ministricu civilnih poslova BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ponovo je predložen za ministra sigurnosti BiH i jedini je lider stranke koji je ujedno i ministar. Sifet Podžić iz DF-a kandidat je za ministra odbrane BiH, dok SDA dobija samo jednu ministarsku poziciju - Bisera Turković kandidatkinja je za ministricu vanjskih poslova BiH.

Nakon što je odlučeno da će Draško Aćimović biti DNS-ov kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine iz reda "ostalih", uslijedile su mnogobrojne reakcije iz SNSD-a, ali i pojedinaca iz DNS-a koji se protive ovakvoj odluci organa stranke.

Za SNSD je prihvatljiv DNS-ov prijedlog za ministra, koji može obezbijediti glas u Predstavničkom domu. Ako kandidat bude Draško Aćimović, potpredsjendik DNS-a Nenad Nešić glasaće protiv Vijeća ministara BiH.

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je za ATV, da ga je Nenad Nešić o tome obavijestio pismom.

Tegeltija bi danas u 11 sati trebao priopćiti, da li će predložiti Draška Aćimovića, kao izbor DNS-a, ili Mlađena Božovića, kojeg je podržao Nešić, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close