Politika dosljednosti

Koaliranje pred izbore: Izdajnici ipak mogu s izdajnicima

Dopredsjednik SDA Edin Ramić objavio je kako je podnio prijavu koalicija za nekoliko općina u RS, ali i koaliciju za Stolac, koju će činiti SDA i SDP.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2024. u 13:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je su DF SDA ljuti neprijatelji stranaka Trojke pa još od prošlih općih izbora razmjenjuju vatru oko toga tko je izdajnik i tko treba s kim a s kim ne smije, neke stranke Trojke ipak će koalirati sa strankama Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Tako je dopredsjednik SDA Edin Ramić objavio da je podnio prijavu koalicija za nekoliko općina u RS, ali i koaliciju za Stolac, koju će činiti SDA i SDP.

''Radi se o zajedničkom nastupu SDA sa SDP-om u Modriči, Rogatici i Bijeljini, sa NiP-om u Bijeljini i Višegradu, sa SBiH-om u Bratuncu i Srebrenici. Stolac je sredina gdje će SDA i SDP imati zajedničkog kandidata za načelnika'', objavio je.

SDP, Naša stranka i Demokratska fronta su u Vitezu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima u oktobru. Kandidati te tri stranke bit će na jednoj listi, kažu u zajedničkom priopćenju koje je dostavila Naša stranka.

"Smatrajući da su naše ideje i pogledi na probleme u Vitezu skoro pa identični, da sve građane promatramo jednako, jedino normalno i odgovorno rješenje u ovom trenutku za Vitez je bila koalicija ova tri politička subjekta'', navedeno je.

U preliminarnom pregledu podnesenih prijava za koalicije ovogodišnjih lokalnih izbora mogu se naći partnerstva SDA, NiP-a i SDP-a, potom SDA i SDP-a, te SDP-a Naše stranke i DF-a,

U Mostaru pak Trojka nastupa zajedno dok su u Sarajevskoj Općini Centar ipak razdvojeni. U Mostaru SDA i DF neće skupa. Oni su u različitim koalicijama.

Prvu predvodi SDA i okuplja BH Zelene i BPS Sefer Halilović dok DF predvodi koaliciju u kojoj su Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i Prva mostarska partija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close