Glasovanje za gradonačelnika

Koalicija pisala Inzku: Pomažete im u izdaji

''Odgovorite građanima Mostara zašto 8 godina niste reagirali i štitili Vaš nametnuti Statut, a sada reagirate na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno'', stoji u pismu OHR-u.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za Mostar 2020 uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH u kojem navodi kako izražava ''duboko žaljenje što se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovo stavila na stranu HDZ-a i čini sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a''.

''Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasovanju uputio BH Blok koji je također glasao za taj zaključak, a sada žele tajno glasovanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi nažalost pomažete. Više od 2/3 vijećnika, točnije 31 vijećnik je glasovao za zaključak o javnom glasovanju'', piše koalicija predvođena SDA i navodi kako je OHR-ov Statut ''kada je u pitanju izbor gradonačelnika, potpuno nedefiniran''.

''Naime, Vi se pozivate na član 36. Stav 1. koji kaže da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno ukoliko ovim Statutom nije drugačije određeno. Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara jer se to u Statutu i nalazi u poglavlju 2 dio I koji se odnosi na Gradsko vijeće. Da je ovo točno vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasovanja. Član 174. Poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasovanja. Zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako Vi kažete, po članu 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika je obrađen u poglavlju 2 Statuta, ali razdvojen u II dio i ne govori uopće Stav 2 kako se glasa jer se sigurno mislilo javno. Pošto je ovo Vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasovanja, zašto odmah niste primijenili član 174. poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da ako kandidati u drugom krugu glasanja imaju isti broj glasova, bit će izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasovanja'', stoji u pismu Koalicije za Mostar.

U pismu se traži od Valentina Inzka da odgovori građanima Mostara zašto osam godina OHR nije reagirao i štitio nametnuti Statut.

''Sada reagirate na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno. Mi smo spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu, a ako poništite zaključak Gradskog vijeća oko izbora gradonačelnika, Vi snosite dalje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close