Banja Luka

Klub zastupnika SDS-a u NSRS uputio inicijativu za smjenu Lukača

Vijesti / Politika | 26. 12. 2019. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog, kako su naveli, nasilničkog ponašanja prema narodnom zastupniku Drašku Stanivukoviću tijekom posljednjeg zasjedanja entitetskog parlamenta.

Inicijativa je upućena predsjednicima Vlade Radovanu Viškoviću i Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću, priopćeno je iz SDS-a.

''U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela, Narodne skupštine RS, i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 23. prosinca, doveo u pitanje sve naprijed navedeno'', navodi se u inicijativi Kluba poslanika SDS-a.

Dodaje se da je Lukač "fizičkim napadom na narodnog poslanika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice (dakle, polomljen i na podu), a koji je pred njim mirno stajao, doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji časno i pošteno rade svoj posao“.

U inicijativi Klub zastupnika SDS se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

''Gospodine predsjedniče Narodne skupštine, s obzirom da niste postupili u skladu sa odredbom člana 165. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji glasi: "Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine“, i ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati poslanicima i još jednom ponizi Narodnu skupštinu lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog poslanika (kojeg je on lično pozvao da mu priđe), smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi Republike Srpske zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova'', stoji u inicijativi Kluba poslanika SDS.

''Poštovani predsjedniče Vlade, najmanje što možete da uradite u ovom trenutku, a u cilju stvaranja uslova za život bez straha građanima Republike Srpske i skidanje stigme sa svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kako u Republici Srpskoj tako i u regiji, jeste da smijenite ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača, koji je javno, pred poslanicima i tisućama gledatelja ispred TV prijemnika, fizički nasrnuo na narodnog poslanika, a nakon toga, opet javno izrekao neistine svima njima'', kaže se u inicijativi Kluba poslanika SDS-a.

Stanivuković podnio krivičnu prijavu protiv Lukača zbog ugrožavanja sigurnosti

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković podnio je danas Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača zbog, kako je naveo, ugrožavanja sigurnosti i tjelesne ozlijede.

Stanivuković je novinarima ispred Tužiteljstva kazao da je uz prijavu predočio video-zapis sa sjednice Narodne skupštine 23. prosinca, te medicinske nalaze o površinskoj traumatskoj ozlijedi glave, nagnječenju i razderotinji donje usne.

''Ovo je veliki korak za sve građane RS, jer prvi put u svojoj karijeri Lukač spominje da je spreman podnijeti ostavku pod određenim uvjetima. Meni je drago, jer će ti uvjeti biti ispunjeni, budući da se radi o tjelesnoj ozlijedi i postoji medicinska dokumentacija da me je udario, kao i prijetio'', rekao je Stanivuković.

Raduje se, kaže, da tužiteljstvo što prije pokrene istragu i da Lukač bude smijenjen.

Kopirati
Drag cursor here to close