Republika Srpska

Klub bošnjaka stavio veto na rebalans budžeta RS-a i zaključke o Ustavnom sudu BiH

Narodna skupština RS-a usvojila je 23. svibnja po hitnom postupku rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od tri milijarde i 613 milijuna KM, što je povećanje za 188 milijuna KM.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2020. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS-a za ovu godinu.

Narodna skupština RS-a usvojila je 23. svibnja po hitnom postupku rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od tri milijarde i 613 milijuna KM, što je povećanje za 188 milijuna KM.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je danas za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata.

Okić je ukazao da su nuliranja sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na prostoru sadašnjeg bh. entiteta RS, što je neprihvatljivo.

-Gotovo za tri milijuna KM su umanjena sredstva u rebalansu budžeta po spomenutim osnovama, iako se radi o najosjetljivijim kategorijama stanovništva – upozorio je on.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i plinovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko – Rača.

Okić je rekao da su odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda pokrenuli, jer se spomenutim uredbama pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

-Dali smo amandmane i pokušat ćemo da usuglasimo stavove, kako ove odluke ne bi bile predmet razmatranja na Ustavnom sudu RS – rekao je on.

Klub Bošnjaka je još prije epidemije koronavirusa stavio veto i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidaytonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Među osam usvojenih zaključaka je i onaj kojim Narodna skupština obvezuje sve institucije tog bh. entiteta "da ne prihvaćaju i ne provode bilo kakve buduće antidaytonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH", te zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH s ciljem definiranja granične linije između RS i FBiH".

U srijedu će o ovim pitanjima raspravljati Vijeće naroda RS.

Ako se ne postigne dogovor, odluke na koje je pokrenut veto bit će predmet usuglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, a ukoliko i tada ne budu približeni stavovi, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Kopirati
Drag cursor here to close