Izbjegavanje odgovornosti

Kljako: SDA i HDZ čekaju 'alibi' rješenje Ustavnog suda BiH

''Koliko se sjećam, a imam dobro pamćenje, nikada nijedan sastanak na kojem su bili prisutni samo SDA i HDZ nije urodio plodom''
Vijesti / Politika | 10. 03. 2020. u 08:35

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlotjedni sastanak čelnika SDA i HDZ-a u Mostaru nije ponudio nikakve nove informacije za rješavanje političke krize u gradu. Iako su oba lidera optimistično pričala o održavanju izbora u gradu na Neretvi, konkretnih rješenja i dogovora još nema. Gradski odbor SDA u Mostaru najavio je da će, ukoliko se ne postigne dogovor s HDZ-om, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, SBB-om i DF-om, ali i drugim probosanskim strankama, predložiti zakon o Gradu Mostaru federalnom Parlamentu, piše Oslobođenje.

Prije dvije godine su se održavali sastanci devet stranaka u Mostaru, na kojima se raspravljalo o održavanju izbora u Mostaru. Tada je u pregovorima sudjelovao i DF, čiji predsjednik Gradskog odbora u Mostaru Mahmut Trčalo ističe da su u Parlament poslali prijedlog na koji se nitko od ostalih stranaka nije oglasio.

''Članovi Demokratske fronte su predali u parlamentarnu proceduru prijedlog za održavanje izbora u Mostaru, tako da sve stranke koje žele, naravno, mogu taj dokument prihvatiti ili dati neke amandmane i prijedloge koji će se dati dalje u raspravu. Ovaj smo prijedlog donijeli prije dvije godine dok su se održavali sastanci među predstavnicima devet stranaka u Mostaru'', pojašnjava Trčalo.

Tvrdi da su predstavnici HDZ-a bili zadnji na redu da organiziraju sastanak među strankama, ali to se do danas još nije dogodilo.

''Prije dvije godine imali smo isti problem kao i danas, HDZ je tražio promjenu Izbornog zakona, a SDA je bila za promjenu Statuta Mostara. Ako se ove dvije stranke ne dogovore, mi iz DF-a ćemo pristati ponovo da sjednemo za pregovarački stol kako bismo pronašli optimalno rješenje za sve'', ističe.

Uvjeren je kako će se izbori ove godine održati u Mostaru, te da će se odluka morati donijeti, a samo je pitanje tko će to uraditi. Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Anel Kljako sličnog je mišljenja. Smatra da će se svakako donijeti rješenje koje će omogućiti glasanje u Mostaru, ali to ne očekuje od predstavnika SDA i DF-a.

''Pa, jasno je da je i prošli sastanak SDA i HDZ-a o temi Mostara bio bez pomaka. Koliko se sjećam, a imam dobro pamćenje, nikada nijedan sastanak na kojem su bili prisutni samo SDA i HDZ nije urodio plodom'', kaže Kljako.

Dodaje kako nije upoznat sa zakonom o Gradu Mostaru koji je SDA pominjala, te da svakako želi da razmotre sve prijedloge koji mogu ponuditi rješenje da se održe izbori u Mostaru.

''Zakon o Mostaru koji je spomenuo predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić postoji kao teoretska mogućnost, međutim, do danas mi nismo imali nikakve razgovore o toj temi s našim koalicijskim partnerima, ali vjerujem da ćemo ubrzo razmotriti i tu mogućnost. Ne znam hoćemo li uspjeti postići dogovor, ali siguran sam da će izbora u Mostaru biti. Bojim se da u ovom trenutku SDA i HDZ čekaju jedno 'alibi' rješenje Ustavnog suda BiH, kako bi izbjegli odgovornost za donošenje odluka'', tvrdi Kljako.

Ukoliko stranke ne uspiju postići dogovor o održavanju izbora u Mostaru, rješenje će nametnuti Ustavni sud BiH, po odluci Suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Kopirati
Drag cursor here to close