Dražen Barbarić za Bljesak.info

Katalonski referendum je najbolji dokaz da je EU geopolitički patuljak

Barbarić napominje kako bi španjolski premijer nasilnim nastupima ili nasilnim političkim potezima mogao definitivno zabiti čavao u lijes španjolske države kakvu danas poznajemo
Vijesti / Politika | 13. 10. 2017. u 10:20 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka listopada oči svjetske javnosti uprte su u Kataloniju i događaje koji su uslijedili u toj pokrajini na španjolskom sjeveroistoku nakon što je 2,26 milijuna katalonskih birača s pravom glasa na referendumu održanom prvog dana listopada zatražilo svoju neovisnost od Kraljevine Španjolske.

Unatoč sudskoj zabrani i brutalnoj intervenciji i nasilju policije u službi središnjih španjolskih vlasti, katalonski je predsjednik Carles Puigdemont po saznanju prvih rezultata, iznoseći podatak kako se čak 90 posto izašlih na referendum izjasnilo za neovisnost, slavodobitno poručio kako je time ''ostvareno pravo da Katalonija bude neovisna država u obliku republike''.

Ipak, početkom ovoga tjedna, iako je rekao kako prihvaća ''mandat naroda'' za odcjepljenje od Španjolske, Puigdemont je u obraćanju članovima katalonskog parlamenta zatražio da tu odluku suspendiraju kako bi se dalo više vremena za pregovore s Madridom.

Konfuzna situacija nakon govora u parlamentu

Puigdemontov potez i konfuznu situaciju koja je nastala nakon njegovog obraćanja članovima pokrajinskog parlamenta Dražen Barbarić, geopolitički analitičar i docent na studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u razgovoru za Bljesak.info ilustrativno prikazuje kao kotačiće koji bi Katalonce trebali dovesti do krajnjeg cilja.

''Katalonski je predsjednik u svom obraćanju cijeli referendum pa i proglašenje neovisnosti prikazao kao kotačiće koji će dovesti do krajnjeg cilja, tj. neovisne države. Dakle, smatrati proglašenje neovisnosti i njezinu istovremenu suspenziju krajnjim potezom stvaranja neovisne katalonske države bilo bi ishitreno i u ovom trenutku promašeno. Na kraju krajeva, neskriveno razočaranje katalonskih građana i političkih aktera koji su zagovarali i iščekivali proglašenje neovisnosti idu u prilog navedenoj tvrdnji'', ističe Barbarić.

Za jedne je Puigdemontova odluka o suspenziji neovisnosti obična ''kupovina vremena'' za katalonske uvjete, dok ju drugi tumače kao rezultat pritiska koji je stizao od strane brojnih europskih dužnosnika koji podržavaju jedinstvo Španjolske.

Barbarić objašnjava zašto se katalonski predsjednik suočio s brojnim negativnim komentarima međunarodnih aktera koji su u velikom broju slučajeva uglavnom davali podršku službenom Madridu uz kurtoazne opaske kako podržavaju i upućuju obje strane na dijalog.

''Stvar je u sljedećem, ne postoji kontekst političkog okruženja, što internog španjolskog, što vanjskog europskog, koji bi dao impuls potpore volji katalonskog naroda te njihovu odluku na referendumu smatrao relevantnom političkom činjenicom. Svi se vrte u diplomatskom diskursu pravnog poretka koji je potpuno slijep na realnu političku volju jednoga naroda koji vlastito političko ostvarenje ne vidi više u okviru Kraljevine Španjolske. U tom svijetlu treba tumačiti potez katalonskog predsjednika kojem je svaka sekunda dobrodošla, ne samo u smislu utvrđivanja katalonskih uvjeta u potencijalnom dijalogu s Madridom, već u relaksaciji unutarnje situacije u Kataloniji jer se u ovom trenu nalazi između čekića i nakovnja'', tvrdi Barbarić.

Politička nezrelost španjolskog premijera

Španjolska vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyem dala je katalonskom čelniku Carlesu Puigdemontu rok do ponedjeljka da ''razjasni ostalim Španjolcima je li proglasio neovisnost ili nije''.

''Da, to je zapravo ultimativni zahtjev španjolskog premijera koji je u čitavoj situaciji pokazao najmanje političke zrelosti i osjećaja za kompleksnost društva kakvo je španjolsko. Takav zahtjev je sredstvo političkog pritiska, on nema ustavnu ili zakonsku težinu'', ističe Barbarić te napominje kako ne treba smetnuti s uma kako će upravo ponašanje Madrida odrediti daljnji tijek razvoja situacije.

''Stoga je Madridu važnije razjašnjavanje situacije kako bi se mogle zauzeti službene pozicije španjolske države prema novonastaloj situaciji. Kako stvari stoje, niti jedan od ključnih aktera u ovom trenutku ne želi povući odlučujući potez koji će stvar prebaciti preko ruba statusa quo'', dodaje ovaj sveučilišni profesor u razgovoru za Bljesak.info.

Rajoyeva politička nezrelost u potpunosti se ogolila kada je ovaj katalonskom predsjedniku zaprijetio aktiviranjem i članka 155 Ustava Španjolske. Mjere iz spomenutog članka, napominje Barbarić u krajnjoj konzekvenci mogu značiti i suspenziju autonomnih ovlasti koje katalonske vlasti trenutačno posjeduju.

''To bi bio jedan od spomenutih odlučujućih poteza, ali je on u ovom trenutku potpuno neoportun za španjolskog premijera, jer se katalonski narod demokratski izrazio o odcjepljenju i pritom bez bilo kakvih nasilnih poteza ili prijetnji nije bilo. Takav radikalan potez bi zemlju gurnuo u potencijalno opasne povijesne reminiscencije potpune dominacije Madrida nad Katalonijom te snažne represije nad katalonskim političkim i kulturnim identitetom'', objašnjava Barbarić.

Iritantno nerazumni stav EU prema cijeloj problematici

Naš sugovornik napominje kako bi Mariano Rajoy nasilnim nastupima ili nasilnim političkim potezima mogao definitivno zabiti čavao u lijes španjolske države kakvu danas poznajemo. Stoga je, dodaje, potpuno izgledno kako će obje strane biti prinuđene na međusobni dijalog.

''U tom će dijalogu katalonska strana morati uvažiti ustavni okvir države u kojoj se nalazi, dok će Madrid, ukoliko bude razuman, itekako ozbiljno uzeti u obzir demokratsku volju katalonskog naroda i većine političke elite'', smatra Barbarić.

Ova ustavna kriza u jednoj od vodećih zemalja članica vrlo lako bi mogla zadati novi udarac Europskoj uniji i dodatno oslabiti njezinu ulogu u geopolitičkoj sferi. Kako je ovo više od spekulacije dokaz je kako se EU, po običaju, u ovakvim ili sličnim situacijama ne snalazi.

Za Barbarića su nevjerojatno zakašnjela reakcija na dan održavanja referenduma, kada smo svjedočili brutalnosti španjolske policije prema građanima, te slijepo pridržavanje legalističke perspektive i ponavljanje mantri o jedinstvenosti španjolske države uz otvorenu prijetnju da bi neovisna Katalonija ''ispala'' iz europskog kluba pravi primjeri iritantno nerazumnog stava EU prema cijeloj problematici.

''Gdje su europske vrijednosti kada jedan narod izražava demokratski svoju političku volju, a pritom ih batinaju policajci države u kojoj žive i kojoj pridonose u svakom smislu?'', pita se Barbarić.

''Katalonski referendum je zapravo najbolji dokaz da je EU geopolitički patuljak koji ne posjeduje niti okvirnu platformu upravljanja etničkim i nacionalnim problemima, a kamoli konkretne politike njihova trajnog rješavanja'', zaključio je ovaj geopolitički analitičar u razgovoru za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close