Naša posla

Kaos: Napadnut promatrač OSCE-a, stranački promatrači naoružani?!

Za čak 141 promatrača poništene su akreditacije jer se protiv njih vode krivični ili drugi postupci.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2022. u 12:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Doboju je pretučen promatrač OSCE-a, objavila je televizija BN navodeći kako je ''stanje u Doboju, ali i u Zvorniku, vrlo kaotično''. 

Kako je Feni kazao šef Operativnog štaba Rahman Alić, u međuvremenu je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE-a, te je nakon provjera utvrđeno da je do tog incidenta došlo oko 11 sati u Doboju, na biračkom mjestu 038B008.

U tom je kontekstu precizirao da je jedna osoba na tom biračkom mjestu fizički napala na službenika/posmatrača OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predjelu glave.

Incident je u međuvremenu prijavljen PU Doboj, gdje je napadač na OSCE-ovog posmatrača saslušan, međutim, njegov identitet je zasada ostao nepoznat.   

Istodobno, televizija iznosi optužbe na račun stranačkih promatrača

''Promatrači vladajućih stranaka na biračkim mjestima koriste oružje kao privatna lica. To je izazvalo uznemirenost javnosti'', navela je televizija.

Nezavisne novine pišu kako je na biračkom mjestu u Majevcu na području Doboja jutros prijavljen problem s promatračima političkih subjekata PDP-a i Pokret za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Predsjednik dobojskog Gradskog izbornog povjerenstva, Nenad Paleksić, je naveo da im je taj problem prijavljen već u 6.00 sati.

"Promatrači s urednom akreditacijom ispred dva politička subjekta došli su u 6.00 sati, ušli u biračko mjesto da bi nakon toga došli novi promatrači s njihovim šefovima izbornih stožera i insistirali da se izvrši zamjena i vršili pritisak na izborno povjerenstvo da mi to promijenimo", rekao je Paleksić novinarima.

Paleksić je naveo da su sinoć od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dobili zaključak s nalogom da se izvrši provjera svih promatrača i da se ponište akreditacije promatračima protiv kojih se vode krivični ili drugi postupci, nakon čega su poništili akreditacije 141 promatraču.

On je naveo da je na nekoliko biračkih mjesta tijekom prebrojavanja glasačkih listića na različitim razinama postoji razlika u broju glasačkih listića u dostavljanju, odnosno originalnom pakiranju, što su predsjednici biračkih odbora uredno evidentirali.

Nakon dolaska policije promatrač OSCE-a je kazao kako nije fizički napadnut.

Pripadnici policijske uprave Doboj su, postupajući po prijavi, utvrdili da nije došlo do krivičnog niti kaznenog djela s obzirom na to da je promatrač OSCE-a potvrdio da nije pretučen.

Iz MUP-a RS-a nisu željeli dati kompletnu informaciju navodeći da će detalji prijave biti objavljeni u zbirnom izvještaju policije za stanje na izborni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close