Još jedna zemlja

Kanada potvrdila podršku Schmidtu kao kandidatu za visokog predstavnika u BiH

''Drago nam je što možemo potvrditi našu podršku kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR'', naveli su iz kanadske Vlade.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2021. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo premijeru Kanade Justinu Trudeauu.

U pismu je zatražena veća uloga Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine, euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine i jačanju institucije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U pismu je zatražen odgovor na poziciju Kanade prema izboru novog Visokog predstavnika. U ime Vlade Kanade odgovor je poslao Marc Garneau, ministar vanjskih poslova, priopćio je IGK.

U pismu iz Vlade Kanade se između ostalog navodi:

''U potpunosti se slažem da je izbor novog Visokog predstavnika važno pitanje koje treba pozorno razmotriti. Visoki predstavnik Valentin Inzko je izvrsno obnašao ovu poziciju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi od nje.

Održano je nekoliko razgovora između članova upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi čimbenici uzeti u obzir i da se može postići konsenzus. Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost suradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnosti u regiji.

Iz tog razloga, drago nam je što možemo potvrditi našu podršku kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR. Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je poticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokraciju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja''.

Kopirati
Drag cursor here to close