U medicinske svrhe

Kanabis će uskoro u BiH biti legaliziran?

U naredih mjesec Bosna i Hercegovina bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja išlo u legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe
Vijesti / Politika | 07. 06. 2021. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina na korak je do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a koja će uskoro predstaviti i nacrt zakona.

Medicinske svrhe

Podsjećamo, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović i osnivač Udruženja KANABiH Irfan Ribić održali su nedavno sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kako doznaje Avaz, u naredih mjesec Bosna i Hercegovina bi mogla završiti izradu nacrta zakona, nakon čijeg bi se usvajanja išlo u legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

''Tema legalizacije kanabisa u medicinske svrhe je možda i prava slika institucija BiH. Svi znamo koliko je teško nešto usvojiti kad postoje razlike u stavovima. Međutim, u ovom slučaju svi su suglasni i nema političkog protivnika, ali stvari se događaju veoma sporo'', kazao je Magazinović za “Avaz”.

Podsjetio je da je više od godinu i pol, koliko se zalaže za ovu priču, imao priliku razgovarati s entitetskim ministrima zdravstva, koji podržavaju ovu ideju.

Sve se rasteže

''Razgovarao sam i s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, kao i s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, ni oni nisu protiv. Nema niti jednog političkog lidera u BiH koji se protivi, ali, nažalost, sve na kraju zapne na nekoj radnoj grupi. Tako se ova priča rasteže godinama. Pomak je napravljen, donositelji odluka sjeli su za stol i rekli da su suglasni. Ovdje nema Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih, entiteta i granica, ovo je pitanje zdravlja, jer bolest ne bira'', poručio je Magazinović.

U narednom periodu, kako pojašnjava, izradit će se izmjene i dopune Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, gdje će ovo pitanje biti usuglašeno i formulirano kako bi konačno ljudi u BiH, kao i u drugim državama, mogli legalno koristiti ulje kanabisa u svrhu liječenja

Legalizacija u EU i regiji

U Europi je korištenje kanabisa u medicinske svrhe legalizirano ili omogućeno u više od 20 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja, a više od 30 kompanija dobilo je dozvolu za uzgoj.

Kopirati
Drag cursor here to close