Država s ''posebnim potrebama''

Kamo plovi bh. brod u međunarodnim političkim vodama

Analitičari smatraju da susjedi i EU kao ni američka administracija nisu zainteresirani za BiH
Vijesti / Politika | 23. 09. 2020. u 08:09 Bljesak.info
Da li se naša zemlja odrekla vanjske politike?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. brod plovi u međunarodnim političkim vodama, ali bez jasnog cilja. Za tu situaciju je kriv trokut – Predsjedništvo BiH, Parlament i Vijeće ministara. BiH rijetko kada ima neki jasan vanjskopolitički cilj ili dogovor, prenosi BHRT.

Politički analitčar Adnan Huskić smatra da se BiH od strane regije, ali i neki drugih država promatra kao država s “posebnim potrebama”.

“Mi nismo u stanju ništa jasno formulirati. Jasno je da kod nas kad dolaze tri člana Predsjedništva i govore sve samo ne jednim glasom”, rekao je Huskić za BHRT.

Posjeti državnika regije ili europskih dužnosnika BiH u posljednjih godinu dana su rijetki. Razlog za to je i pandemija, ali analitičari smatraju da susjedi i EU kao ni američka administracija nisu zainteresirani za BiH.

“Pored svih onih problema s kojima se susreće EU – kako dalje nakon Brexita, koja vrsta EU, kojom brzinom itd., su zbog izostanka napretka u BiH nas učinili onom destinacijom koja nije oportuna za dužnosnike EU”, smatra Huskić.

Ako i putuju, članovi bh. Predsjedništva rijetko idu zajedno. Posljednji primjer posjet je Dodika Zagrebu. Kao i svaki put i sada su uslijedile burne reakcije. Za Dodika je posjet privatan, za Džaferovića za osudu, za Komšića nije vrijedno spomen.

Sve se svodi na prikupljanje političkih bodova, a ne na kreiranje vanjske politike.

Analitičar Slavo Kukić kaže da će BiH živjeti u konfrontacijama sve dok su “etnonacionalni interesi u prvom planu”.

Stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić kaže da se “BiH odrekla vanjske politike kao što se odrekla i suvereniteta”. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ocijenio je kao “turističku agenciju”.

Kopirati
Drag cursor here to close