Bosna i Hercegovina

Kako je to moguće: ima više onih sa pravom glasa, nego onih koji tu i žive

Oni koji dugo godina prate izborni proces kažu da se popisi prave po automatizmu i izdanim osobnim iskaznicama što je posao IDDEA-e.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2017. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema ponovo pregledanim biračkim popisima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, pravo glasa na izborima 2018. godine imat će oko 3 370 000 stanovnika,što je oko 100.000 više građana nego birača, javlja televizija N1.

U Republici Srpskoj podatak je drastičniji, pa službeno u entitetu ima više onih sa pravom glasa, nego onih koji tu i žive. Građani, struka i NVO sektor sumnjaju hoće li ovakvi spiskovi utjecati na regularnost izbora.

Svaki državljanin Bosne i Hercegovine, uz osobnu iskaznicu ostvaruje i biračko pravo. Upravo u toj činjenici krije se nesklad između broja birača i popisanih stanovnika.

"BiH ima poprilično veliku dijasporu, koja u vrijeme odmora dođe u BiH, izvadi osobne dokumente i automatski ulaze na birački spisak u zemlji, iako rijetko koriste pravo glasa. Ako ga dijelom koriste, 10-15 posto to rade putem glasanja poštom", naveo je u razgovoru za televiziju N1 Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom

U RS je broj birača veći od broja popisanih građana za oko 90.000.

Oni koji dugo godina prate izborni proces kažu da se popisi prave po automatizmu i izdanim osobnim iskaznicama što je posao IDDEA-e. Prostora za malverzacije kažu uvijek ima, ali se stvari popravljaju.

Zakoni su većinom dobri, ali su problem kontrolni mehanizmi. U koaliciji Pod lupom upozoravaju da je broj mrtvih i dalje veliki problem na biračkim popisima. Problem, koji može dovesti do manipulacija i izbornih krađa.

"Doslovno pojavi se osoba kojoj se identitet ne utvrđuje, koja se potpisuje umjesto preminule osobe koja je i dalje na biračkom spisku. Vrlo je teško dokazati to i ako se već dogodi, ako postoji konsenzus na biračkom mjestu kod promatrača - da takav propust prođe", kazao je Jovanović. 

Jedan dio građana smatra da ovakvi podaci mogu dovesti do izbornih krađa, dok drugi sve objašnjavaju loše provedenim popisom stanovništva.

Političari iz opozicijskih stranaka već su izrazili nezadovoljstvo biračkim spiskovima, ali i sumnju u neregularnosti izbornog procesa. Nerealno im je da je u BIH gotovo isti broj građana i birača.

Pojedini opozicionari iz Republike Srpske su sračunali da kada se od broja stanovnika oduzmu maloljetnici, broj birača je veći za čak 300.000 u odnosu na broj onih koji žive u entitetu.

Sve to kažu, obara postotak izlaznosti, što utječe na nepoštenu raspodjelu mandata, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close