Vremeplov

Kako je govorio Ljubić: Sabor na kojem je izabran Čović trebalo je srušiti

Ljubić je također naglasio da su rasprave tijekom Sabora HDZ BiH pokazale da većina izaslanika podržava njegovu kandidaturu za stranačkog predsjednika.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2020. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izražavam sumnju u regularnost izbora i to temeljim na nekoliko pouzdanih elemenata'', kazao je na konferenciji za medije prije točno 15 godina, 5. lipnja 2005. godine Božo Ljubić, kandidat za predsjednika HDZ-a BiH.

On je, na stranačkom Saboru održanom 4. lipnja 2005. osvojio samo 25 glasova manje od Dragana Čovića.

Mediji su tada pisali kako je Ljubić kao prvu neregularnost naveo činjenicu ''da je kvorum najmanje tri puta mijenjan, a zatim i da je glasovanje počelo 15 minuta prije završetka kandidacijskoga postupka''.

Zbog toga su se, kaže, na glasačkim listićima našla tri imena, iako je Ivan Madunić povukao kandidaturu u njegovu korist. Kao daljnju neregularnost naveo je samu pripremu Sabora, koja je djelomična bila izvan statutarnih okvira.

''Gradski odbor Mostara postavljen je nestatutarno i na taj je način 40 izaslanika imenovano, a ne izabrano. Na isti su način delegirani i izaslanici iz Rame i stranačke Mladeži. Dakle, u startu je više od 100 izaslanika praktički delegirano na dirigiran način'', kazao je Ljubić medijima prije 15 godina.

Dodao je kako je tijek Sabora pokazao da većina izaslanika podržava njegov koncept, tako da je ishod glasovanja u nerazmjeru s time. Također je dodao da nije uspio doći do službenih podataka o akreditiranim osobama na Saboru, te da su izaslanici nekih općinskih odbora potpuno nepoznati ljudima iz tih mjesta.

''Osobno se osjećam pobjednikom ovoga Sabora'', kazao je Ljubić, uz dodatak da se uspio suprotstaviti "mašineriji". Naglasio je da "koncept" koji je pobijedio na Saboru vodi u slijepu ulicu jer uključuje klanovsko i interesno poimanje politike i antieuropski kurs.

Istaknuo je kako postoji dovoljno razloga da se Sabor HDZ BiH održan u subotu poništi, ponovivši da postoje sumnje u regularnost Čovićeva izbora.

Ljubić je rekao kako je nakon glasovanja izviješćeno da je akreditirano 540 izaslanika, a da je glasovalo 544, dakle glasovalo je više od 100 posto akreditiranih, što je, kako je Ljubić tvrdio tada, neshvatljivo.

Po Ljubićevim riječima postoje i indicije da su na popisu glasača i imena nepoznatih osoba.

Ljubić je također naglasio da su rasprave tijekom Sabora HDZ BiH pokazale da većina izaslanika podržava njegovu kandidaturu za stranačkog predsjednika.

"Osjećam se pobjednikom ovog Sabora HDZ BiH", ustvrdio je Ljubić dodavši kako je "Čović nelegitiman predsjednik jer nema većinsku podršku izaslanika sabora HDZ BiH".

Ljubić je, pisalo se prije 15 godina, odbio Čovićev poziv da mu se priključi u zajedničkom vođenju stranke, rekavši kako taj Čovićev poziv nije ozbiljan te da je izgovoren radi pridobivanja simpatija publike.

''Dodao je kako će na procese u HDZ BiH utjecati iz vlastite pozicije, a ne priklanjanjem Čoviću. Ljubić je ponovio kako će zbog sumnji u regularnost Čovićeva izbora za predsjednika HDZBiH uputiti prigovor pozvavši svoje pristaše u HDZ BiH da nastave u stranačkim i državnim tijelima vlasti BiH obnašati svoje dužnosti'', navodilo se u tekstu objavljenom na današnji dan, 5. lipnja 2005. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close