Nema dogovora

VIDEO | Kada će BiH uvesti jedinstveni broj za hitne slučajeve 112?

Građanin bilo koje europske zemlje, ali i svaki putnik i turist u nevolji u regiji znaju da pozivom na jedinstveni broj 112 mogu dobiti pomoć bilo koje vrste - liječnika, policije, vatrogasaca.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini nije zaživio jedinstveni broj za hitne slučajeve 112, koji funkcionira u zemljama Europske unije i regije. SNSD ne pristaje na uvođenje ovog broja, smatrajući to pitanje prijenosom nadležnosti.

Stručnjaci u oblasti sigurnosti i dalje ovo objašnjenje smatraju nerazumnim.

Nemamo ni to

Građanin bilo koje europske zemlje, ali i svaki putnik i turist u nevolji u regiji znaju da pozivom na jedinstveni broj 112 mogu dobiti pomoć bilo koje vrste - liječnika, policije, vatrogasaca, javlja BHRT.

Ta mogućnost nikada nije omogućena u Bosni i Hercegovini, gdje se poziva više različitih brojeva. Stručnjaci u oblasti sigurnosti uvođenje ovog broja vide kao logičan potez, te navode kako funkcionira recimo u Srbiji.

"Ako ste stranac, ne znate dobro srpski jezik, ne znate dobro ni engleski, recimo državljanin Turske, operativac koga je dobio ga spaja sa svojim dežurnim prevoditeljem, koji je negdje kod kuće, spaja ga, prenosi informaciju nazad operativcu", pojašnjava Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih znanosti u Banja Luci.

Pokušati ponovno

"Mislim da treba ponovo intezivirati sve aktivnosti kako bi se BiH što prije priključila ostalim zemljama iz regije, mislim tu na Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, koji također upotrebljavaju broj. Time ćemo biti dio europske zajednice", kaže stručnjak u oblasti sigurnosti Ahmed Kico.

Još je 2008. godine usvojen okvirni Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara BiH, u okviru kojeg je definirano da se osigura i instalira oprema koja bi omogućila funkcioniranje broja 112.

Međutim, očigledno od jedinstvenog broja neće biti ništa ni u sljedeće četiri godine, jer će SNSD i dalje biti protiv, zbog kako navode toga što njegovo uvođenje zadire u prijenos nadležnosti.

Treba podsjetiti da je Vijeće ministara 2017. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, kojim je predviđeno uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne situacije, koji je prošao Zatupnički dom, ali nikad nije stigao do Doma naroda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close