Slijedi li kritika liderima?

Juncker stiže u BiH na pregovore o članstvu u EU

Juncker je u nekoliko navrata isticao i da su Crna Gora i Srbija najbliže ulasku u EU te postavio i konkretan rok – 2025. godinu.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2018. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker u više navrata najavio je da će uskoro posjetiti glavne gradove svih šest država zapadnog Balkana.

Kako je za ''Dnevni avaz potvrđeno iz nekoliko izvora u Bruxellesu, Juncker bi u Sarajevu trebao boraviti ili posljednjeg tjedna veljače ili prvih dana ožujka. U njegovom uredu u Bruxellesu nije se mogla dobiti precizna potvrda datuma dolaska Junckera u Sarajevo i regiju.

Rečeno je samo da će taj datum biti objavljen sedam dana ranije na web-stranici predsjednika EK. Juncker, kako je sam istaknuo u svom govoru u Europskom parlamentu prije nekoliko dana, na zapadni Balkan dolazi kako bi slušao, ali i jasno iznio poruke koje ima.

''Zemlje zapadnog Balkana zaslužuju da dobiju ostvarivu i realnu europsku perspektivu članstva. Njihovo članstvo neće biti moguće tijekom ovog mandata Parlamenta i Komisije, jer do tada neće biti ispunjeni svi uvjeti. Ali, cilj mora biti jasno obznanjen. Cilj je članstvo zemalja zapadnog Balkana, a članstvo je moguće ako se provode nužne reforme. Takav pristup znači kretanje korak po korak ka članstvu'', rekao je on u Europskom parlamentu.

Juncker je u nekoliko navrata isticao i da su Crna Gora i Srbija najbliže ulasku u EU. te postavio i konkretan rok – 2025. godinu. Objasnio je i da ove dvije države nisu slučajno izabrane, već da je to zbog činjenice da i Podgorica i Beograd već pregovaraju o svom ulasku u EU.

''Vrijeme je da završimo posao iz 1989. godine, a 2025. smo postavili kao cilj za Srbiju i Crnu Goru, što je ambiciozan, ali realan cilj'', izjavio je povjernik za proširenje EU i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close