Ramić

Još jedno iskorištavanje djece

S podjelom „besplatnih“ udžbenika ministar Ramić krenuo je iz Srebrenice.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2022. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice Edinu Ramiću već je prešlo u naviku da djecu povratnika u Republiku Srpsku koristi za osobnu promociju'', piše piortal Žurnal navodeći kako je sada, na početku izborne kampanje, ministar Ramić odlučio da su im neophodni udžbenici za nacionalnu grupu predmeta iako povratničkoj djeci u školama u RS zabranjuju čak i maternji jezik.

S podjelom „besplatnih“ udžbenika ministar Ramić krenuo je iz Srebrenice.

Žurnal navodi kako je 5. rujna na Facebook profilu federalnog ministra raseljenih i izbjeglica javnost saznala da je ministar osobno podijelio udžbenike djeci povratnika u Srebrenici.

''Distribucija udžbenika je zvanično krenula, evo ovdje u Srebrenici smo uručili prve udžbenike tako da ćemo dalje od škole do škole prikupljati podatke i uručivati udžebnike'', kazao je ministar Ramić.

Dalje je naveo da će tako raditi zato što im resorno Ministarstvo iz Banja Luke nije ustupilo podatke o broju učenika, pa će podjelu dogovarati direktno sa direktorima.

''Dakle, iako je već skoro sedam godina na poziciji federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić još uvijek ne raspolaže sa podacima koliko djece povratnika pohađa škole u Republici Srpskoj'', navodi Žurnal ističući kako je ministar je objavio i „prigodne“ fotografije zahvalne djece.

Žurnal napominje kako ovo nije prvi put da ministar Ramić koristi djecu povratnika za osobnu promociju.

''Ranije je, po nalogu Sebije Izetbegović, dijelio paketiće bošnjačkoj djeci u Konjević Polju. U Zvorniku su mu svirali i pjevali, u Janji se slikali u njegovu čast kada je svečano otvorio novoizgrađeno igralište ispred Doma kulture te rekonstruirano igralište ispred Osnovne škole Meša Selimović'', navodi portal.

''Radi se o nekom okvirnom ugovoru koji će imati konačan iznos zavisno od toga koliko budu potrebe na terenu, tek kada završimo kompletan proces onda ćemo znati koliko je to sredstva ali radi se o značajnim sredstvima'', kazao je Ramić.

Da se radi o značajnim sredstvima potvrđuje i tender koji je Ministarstvo raspisalo prije tri mjeseca. Polovinom lipnja ove godine Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica radi dopunu plana javnih nabavki i dodaje nabavku udžbenika za učenike povratnike u RS za nacionalnu grupu predmeta - procijenjene vrijednosti oko 900 tisuća maraka. Sedam dana kasnije, 24. lipnja ove godine, Ministarstvo raspisuje tender za ovu nabavku procijenjene vrijednosti 888 tisuća KM.

  / zahvala ministru | Žurnal

''Iako je tender raspisan u lipnju, na službenoj stranici Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača. Prema neslužbenim informacijama, jedan od dobavljača udžbenika za Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je firma Nam iz Tuzle. Vlasnik ove firme je blizak prijatelj ministra Ramića Sevlid Hurtić, predsjednik Bosanskohercegovačkih Zelenih i koalicioni partner SDA'', navodi Žurnal.

U razgovoru za Žurnal Hurtić je potvrdio da je jedan od izabranih ponuđača na tenderu Ministarstva ali da nije još uvijek potpisao ugovor, jer Ministarstvo prosvjete RS nije dostavilo podatke o broju učenika. Zbog toga oni još uvijek ne znaju koliko udžbenika i kojim školama treba isporučiti.

Isti dan u telefonskom razgovoru iz Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica za Žurnal su naveli da je u tijeku potpisivanje ugovora ali da ne mogu točno reći tko su dobavljači jer ih ima oko četiri, pet kao i da ne znaju koliko će od planiranih sredstava potrošiti jer još uvijek ne znaju koliko učenika treba udžbenike.

''Podatke na osnovu kojih su odredili da im za nabavku udžbenika treba oko 900 tisuća KM kažu da su dobili alternativnim putevima - zvali su škole i nastavnike. Ponovimo, o brizi ministra Ramića za obrazovanje povratničke djece dovoljno govori činjenica da, iako je već skoro sedam godina federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, još uvijek ne raspolaže s podacima koliko djece pohađa škole u Republici Srpskoj'', piše Žurnal.

 

Kopirati
Drag cursor here to close