Republikanci i Čapljinci

HNS ostao bez četiri stranke: Nema više smisla

U zajedničkom pismu predsjednik Hrvatske republikanske stranke i predsjednik Čapljinske neovisne stranke objavili su kako djelovanje nema više smisla.
Vijesti / Politika | 15. 07. 2019. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je gospodarska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, osobito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, postavlja se pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a''.

Objavili su to u zajedničkom pismu predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž i predsjednik Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj.

Teorija i praksa

Naime, Raguž i Vasilj su nakon obraćanja Predsjedništvu HNS-a napustili sjednicu.

''Ne bih ovo nazvao ni raspadom ni raskolom. Pozivali smo da se poštuje institucija HNS-a. Željeli smo im sve reći u lice. HNS je neminovnost hrvatskog naroda u BiH. Ali jedno je teorija, jedno praksa'', rekao je Raguž nakon napuštanja sjednice i dodao kako ne želi biti dio ovakvog HNS-a.

Pročitajte još

U pismu pak navode kako su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zlouporabe HNS-a u stranačke svrhe.

''Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći.  Bili smo protiv političke reafirmacije stranaka koje su bile dio Platforme i Alijanse bez ikakvog ispita savjesti tih stranaka; ustali smo protiv diktata na plenarnoj sjednici HNS-a kada smo jedini kandidirali Člana Predsjedništva HNS-a kojeg nije izdiktirao Dragan Čović, jedini smo glasovali protiv aktualnog i za branitelje HVO-a diskriminatornog prijedloga Zakona o razvojačenim braniteljima, pismenim putem od hrvatskih čelnika slali prijedloge za apelacije ustavnom sudu, jedini smo bili protiv podrške izgradnji Bloka 7, protiv izglasavanja Proračuna Federacije bez izmijenjenog izbornog zakona itd. Unatoč svemu tome, iz poštovanja prema instituciji HNS-a, nastavili smo s radom u toj instituciji. No, kada smo inzistirali na hitnom zasjedanju Odjela gospodarstva GV HNS-a, gdje bi se koordinacijom hrvatskih ministara iz Vlade FBiH, ljudi iz Aluminijskog i vanjskih stručnjaka našlo rješenje za ovo poduzeće, kako bi se izbjegla havarija, prijedlog nam je odbijen obrazloženjem za malu djecu'', navodi se u pismu.

Hrvati su kreatori svoje neravnopravnosti

Dodaje se kako se smisao djelovanja HNS-a BiH gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zlorabi HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na ''tržište''.

Foto: Bljesak.info / Slaven Raguž (HRS)   

''Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama milijuna KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno sudjeluju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH'', navodi se.

Dodaje se da su HRS i ČNS na sjednici Predsjedništva održanoj 9.7.2019. odlučili zamrznuti svoj status unutar HNS-a.

Instrument u rukama HDZ-a BiH

''Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu obznanili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to'', navodi se u zajedničkom priopćenju ove dvije stranke.

Podsjećamo, HNS su napustili i Hrast te Hrvatska nezavisna lista.


Pored stranaka koje su objavile kako napuštaju ovu organizaciju, Hrvatski Narodni Sabor čine izabrani dužnosnici HDZ-a BiH, HDZ-a  1990, HSP-a, Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić, Hrvatske seljačke stranke, HSP-a AS – Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, HKDU-a – Hrvatska kršćanska demokratska unija, HDU-a – Hrvatska demokratska unija te HLL-a – Hrvatska lista za Livno.

Kopirati
Drag cursor here to close