Pravosuđe

Još čekamo velike ribe: Imamo li udice?

I Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH, kaže kako je pravosuđu u BiH potrebna temeljita reforma.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2019. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je da 'velike ribe' budu izvedene pred lice pravde'', rekao je specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan, Matthew Palmer.

Kaže kako je to ''ozbiljna stvar'' i da je ''vladavina prava nešto što ljudi moraju vidjeti i imati osjećaj da je pravosudni sustav pravičan''.  

Želje

''Željeli bismo da pravosudne institucije u BiH funkcioniraju kako bi trebalo. To je važno jer je bitno da se spriječi zloupotreba vlasti i bitno je da građani znaju da postoji institucija i pravosudni sustav koji se brine o tome da se političari ponašaju na pravi način: čestito i odgovorno. To trenutno nije slučaj, ali ipak na građanima BiH je da učine da institucije funkcioniraju kako bi trebale'', rekao je Palmer za televiziju N1.

Treba podsjetiti kako je istraživanje pokazalo kako u Bosni i Hercegovini građani nemaju povjerenja u pravosuđe. Naime, samo 19 posto građana vjeruje pravosuđu što je dramatični pad u usporedbi s rezultatima prethodnog istraživanja u kojemu je povjerenje pravosuđu iskazalo relativno skromnih, ali još uvijek značajnih 41 posto građana.

''Pravosuđe u Bosni i Hercegovini dosegnulo je kritično nisku razinu povjerenja građana, takvo stanje je neodrživo, a promjene koje se moraju provesti mogle bi biti zastrašujuće'', upozorio je veleposlanik Europske unije u BiH zemlji Johann Sattler.

Vrijeme je za promjene

''Stanje u Bosni i Hercegovini zahtijeva neodložno i radikalno djelovanje... Vrijeme je za promjene'', poručio je austrijski diplomat te dodao kako je sasvim razumno zaključiti da je drastični pad povjerenja u neke od ključnih institucija države povezan sa slučajevima "neriješenih ubojstava, pojačanog nasilja nad novinarima i nametnutih ograničenja za javna okupljanja".

 


''Tužiteljstva se skrivaju iza policije, suci iza tužiteljstava, političari upiru prstom u pravosuđe, a neki akteri se čak kriju iza EU-a. Ovo je tipična igra međusobnih optuživanja od kojih je građanima muka'', komentirao je Sattler stanje u kojem se pravosuđe nalazi.

Država, koja neprestano spominje reforme, a one se ne primijete ili zaglave u vječitim političkim natezanjima, i sama priznaje kako je pravosuđe na razini s koje ne možemo naprijed.

Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH, kaže kako je pravosuđu u BiH potrebna temeljita reforma.

I država bi žurno

''Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstanta i trajan proces. Žurno moramo krenuti u temeljitu reformu pravosuđa BiH, bez koje je san o europskim i euroatlantskim integracijama nedostižan cilj'', naveo je Grubeša.

I šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je izrazio zabrinutost zbog politizacije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Berton je u intervjuu Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da je na kraju dvogodišnjeg mandata zabrinut zbog ''nedovoljne pravde'' koja je ostvarena za žrtve ratnih zločina skoro četvrt stoljeća nakon kraja sukoba, ali i zbog neriješenih slučajeva korupcije.

''Problem ne postoji samo posljednjih par godina, i mislim da nam to ukazuje na neke dublje sustavne probleme unutar Tužiteljstva BiH'', rekao je.

Građani žele

Naime, ranije objavljeni godišnji izvještaj OSCE-a o praćenju procesuiranja predmeta korupcije u BiH kroz brojke potvrđuje ono što građani već znaju: institucije čija je obveza procesuirati slučajeve korupcije to ne rade.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson govoreći o pravosuđu u BiH rekao je kako građani BiH na svojim plećima svakodnevno nose teret korupcije.

''Kada se suoče s opstrukcijama na putu vlastitog napretka, mnogi emigriraju u zemlje u kojima postoji čvrsta vladavina zakona kako bi osigurali svoju budućnost. To pokazuje koliko žarko građani BiH žele da budu jednaki pred zakonom. Oni žele čvrstu vladavinu zakona u kojoj su pravila jednaka za sve kako bi njihov trud i zalaganje odredili njihov uspjeh'', rekao je Nelson.

Kopirati
Drag cursor here to close