Najveći podvig

Johnson pozvao čelnike G7 da procijepe svijet do 2022. godine

"Cijepljenje svijeta do kraja sljedeće godine bio bi najveći podvig u povijesti medicine", rekao je Johnson.
Vijesti / Politika | 06. 06. 2021. u 08:05 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u subotu čelnike skupine sedam bogatih zemalja (G7) da se obvežu cijepiti cijeli svijet protiv Covid-19 do kraja 2022. godine, te da to učine do sastanka u Velikoj Britaniji sljedeći tjedan.

Johnson će biti domaćin prvog summita "uživo" u gotovo dvije godine, a koji slijedi nakon sastanka ministara financija skupine, te je rekao da će tražiti zalog za postizanje globalnog cilja cijepljenja.

"Cijepljenje svijeta do kraja sljedeće godine bio bi najveći podvig u povijesti medicine", rekao je Johnson.

Pozvao je kolege čelnike G7 da mu se pridruže u okončavanju pandemije te da se obvežu kako nikada više neće dozvoliti da se ponovi uništenje koje je prouzročio koronavirus. Čelnici Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Država, Italije, Japana, Europske unije i Kanade pridružit će se Johnsonu na trodnevnom summitu u Cornwallu, na jugozapadu Engleske, a koji počinje u petak.

To će također biti prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Joea Biddena otkako je preuzeo dužnost u siječnju. Iako su najbogatije države cijepile veliki dio svog stanovništva, mnoge siromašne zemlje nisu imale jednak pristup cjepivima. Zdravstveni stručnjaci upozorili su da će se virus nastaviti širiti i mutirati ukoliko se ne donira više cjepiva.

Američka ministrica financija Janet Yellen kazala je u Londonu na sastanku ministara financija da je najbogatijim državama promicanje cijepljenja u siromašnijim zemljama, koje si ne mogu priuštiti kupnju, gorući problem.

Također je ponovila američko stajalište da treba ukloniti patentna prava na cjepiva, te je dodala da čine sve što je u njihovoj moći da riješe probleme u lancu opskrbe, a koji su spriječili povećanje doza cjepiva u drugim dijelovima svijeta.

Velika Britanija naručila je više od 500 milijuna doza cjepiva protiv Covid-19 za svoje stanovništvo od 67 milijuna ljudi, ali su poručili da će donirati sve doze koje joj neće trebati.

Kopirati
Drag cursor here to close