Sjednica Gradskog vijeća

Jeste li sigurni da ste sigurni: Na Vijeću iznesene brojke o kriminalu u Mostaru

Vijećnici su iznijeli podatke da je došlo do velikih povećanja nekih djela.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriminal u Mostaru je u porastu, moglo se čuti na sjednici Gradskog vijeća grada Mostara pa su iznesene neki zastrašujući podaci.

Naime, vijećnicima je davno dostavljeno izviješće o sigurnosti u Gradu Mostaru ali su čekali da im ga predstavi netko iz policije. No, policija se pozivala na zakon i poručila kako nije dužna slati izvještača.

A ono što se moglo čuti tijekom rasprave, u kojoj se naravno načela tema policijskog komesara, je da se ne može biti zadovoljno situacijom iako je policija rekla kako je ona ''složena ali stabilna i zadovoljavajuća''.

363 posto

Vijećnici su iznijeli podatke da je došlo do velikih povećanja nekih djela. Recimo, iznesen je podatak da je došlo do povećanja od čak 363 posto broja prijava kršenja javnog reda i mira.

Rast razbojništava je za 80 posto, slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 36 posto, huligansko ponašanje za 36 posto, imovinski delikti za 80 posto a isti toliki rast imaju i razbojništva.

Nasilje u obitelji je u porastu, broj eksplozija je u porastu te broj prometnih prekršaja.

Vijećnici su upozorili kako se uz kriminal sve više vežu i mladi  ljudi između 18 i 25 godina.

Neke od ideja, koje pozivaju i građane na suradnju, su i da se predloži uvođenje kvartovskih policajaca. Vijećnici su rekli kako se policija ne vidi po gradu, ni pozornici niti prometni policajci.

Rečeno je kako se mora vratiti povjerenje u policiju.

No, da unatoč nizu incidenata koji su posljednjih dana dogodili u Mostaru, razloga za zabrinutost nema kaže za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Mostar i Neum

''Statistički pokazatelji, ako usporedimo 2020. do 31. svibnja i 2021. do 31. svibnja kažu da imamo manje evidentiranih kaznenih djela u 2021. godini i veću riješenost kaznenih dijela, kada govorimo o Policijskoj upravi Mostar'', kaže Marić, tvrdeći da je stanje sigurnosti u cijeloj županiji na odgovarajućoj razini.

Trenutno kaže Marić, policija ima pojačan rad radi turističke sezone.

''Najviše pažnje se pridaje ondje gdje ima najviše turista a to su Mostar i Neum'', kaže Marić. Govoreći o eksplozijama koje su odjekivale Mostarom za vikend, slučaj eksplozivne naprave koja je bačena na kuću na Bulevaru, PU Mostar istražuje s drugim sigurnosnim agencijama.

Eksplozija i požar na automobilu koji se dogodio u nedjelju u poslijepodnevnim satima na Šemovcu u Mostaru, po Marićevim riječima još uvijek nije izvještačen do kraja, te vještaci rade na otkrivanju uzroka požara, no prve indicije su, kaže, da je došlo do samozapaljenja vozila.

Što se tiče zapaljenja ugostiteljskog objekta u Mostaru koje se dogodilo prošli mjesec, pucnjave iz dva automobila u pokretu, te bačene eksplozivne naprave na kuću u Potocima, Marić kaže da se na tim predmetima radi zajedno s drugim sigurnosnim agencijama.

''Radi tajnosti i sigurnosti istrage što se tiče pucnjave ne možemo davati više informacija ali imamo puno materijala i dobrih tragova, pa će javnost blagovremeno biti obaviještena'', kaže Marić.

Malo brojeva

U Izvješću stoji kako je broj evidentiranih i procesuiranih prekršaja javnog reda i mira 750 dok je u istom razdoblju 2020. godine evidentirano 162 prekršaja što je porast od 363 posto. Broj prometnih prekršaja s materijalnom štetom je veći za 10,5 posto te je broj poginulih u odnosu na prošlu godinu veći za 133,3 posto.

Na području grada Mostara PU Mostar je evidentirala 136 kaznenih djela što je za 18 posto više nego prethodne godine.

U izvještaju stoji kako je evidentna porast prekršaja 'omaložavanje službenika vlasti' za 533,3 posto, 'ostali prekršaji' s povećanjem 411,1 posto, 'puštanje preglasne glazbe' za 250 posto te prekršaji 'prosjačenje i skitnja' za 200 posto.

'Uživanje opojnih droga na javnom mjestu' i 'kockanje ili igra drugih hazardskih igara' za sto posto, 'tučnjava, zlostavljanje ili fizički napad na drugoga' za 87 posto, 'svađa, vika, nepristojno ili drsko ponašanje' za 4,5 posto.

Smanjenje je evidentno u prekršajima 'odlaganje otpada pored ceste' s padom od 100 posto te 'naročito drska ponašanja' s padom od 8,3 posto.

Broj procesuiranih prekršitelja Javnog reda i mira je viši za 351, posto.

Kopirati
Drag cursor here to close