Potpredsjednik SDA

'Jedina prijetnja entitetu RS je Dodik'

Dejtonski sporazum je, istaknuo je Osmanović, vrlo jasan.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2019. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu, a time i entitetu RS je politika Milorada Dodika. To se i u subotu jasno vidjelo tijekom njegovog javnog istupa u Beogradu, gdje je ponovo prijetio "samoopredjeljenjem i otcjepljenjem", kazao je ministar civilnih poslova BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović.

Naglasio je da srpski narod u BiH ne treba da bude zabrinut zbog Deklaracije SDA, jer se njome, kako je istaknuo, zagovaraju dijalog, konsenzus i ustavne reforme za koje je potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu, s ciljem pune ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH.

''I ništa se nikome ne nameće. Ali, srpski narod u RS-u itekako bi trebao da bude zabrinut zbog isključive, prijeteće i avanturističke politike koju im nameće Milorad Dodik, a čije posljedice mogu biti pogubne, prije svega za taj entite'', poručio je Osmanović.

Dejtonski sporazum je, istaknuo je Osmanović, vrlo jasan.

''Po njemu entiteti nemaju nikakvo pravo na samoopredjeljenje, koje posljednjih dana Milorad Dodik vještački izmišlja, opasno napuštajući dejtonski okvir, kao jedini garant mira i stabilnosti u BiH, ali i regiji. Stoga smatramo pragmatičnim stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su potrebni uzdržanost i dijalog, kao i stav da Srbija kao potpisnica također ima jasnu obavezu da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum. S druge strane, nedosljedan je izostanak reakcije predsjednika Srbije na Dodikove prijetnje 'samoopredjeljenjem i otcjepljenjem', kao i ranije na Deklaraciju SNSD-a kojom se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Očekujemo od Vučića, koji predstavlja državu potpisnicu Dejtonskog sporazuma, da se potpuno jasno odredi o Dodikovim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH'', naveo je Osmanović.

Naglasio je da je BiH potrebno jačanje stabilnosti i mira, kroz poštivanje Ustava i zakona, provođenje potrebnih reformi za napredak BiH na euroatlanskom putu, te na ekonomskom jačanju i poboljšanju životnog standarda.

Tome, poručio je, svi u BiH treba da se posvete, umjesto pokušaja da silom i ucjenama nametnu svoju politiku, kao što to radi Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close