Božić je negdje drugdje

Je li mrtvorođen Advent u Sarajevu?

Sarajevska škola različitosti izgleda da je opet pala na ispitu. Pokušaj prvog tamošnjeg Adventa završit će ipak kao Winter Fest, bez imalo spomena kršćanske tradicije.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2023. u 09:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počelo je prilično tiho i skromno. Uz najavu na društvenim mrežama i Instagram profil sa nazivom Advent u Sarajevu. Nekima prijatno iznenađenje, nekima, budimo realni, neugodno.

Izostanak simbola

Prvima je bilo drago što glavni grad Bosne i Hercegovine konačno oblači i svoje srednjoeuropsko ruho, pa o katoličkom Božiću, poput nekih drugih i nedalekih glavnih gradova, koji su na tome izgradili turistički fenomen, uvodi Advent, kao prigodno urbano događanje. Prvi Advent, vjerojatno zakasnio, ali svakako dobrodošao.

I kao turistička priča i kao simbol koji ozbiljno nedostaje gradu koji se voli okititi titulom "Europski Jeruzalem". Vjerujemo kako su takvi bili spremni oprostiti i činjenicu da na službenom amblemu manifestacije nema ni sarajevske katedrale, ni bilo kakvog kršćanskog simbola, samo ono Advent dovoljan je iskorak. Za prvi put.

Oni drugi, koji smatraju da Adventu nije mjesto u Sarajevu, možda su tim izostankom navedenih simbola dobili nekakvu zadovoljštinu, makar izostanak kršćanske građevine nije lako opravdati, ako se na amblemu već nalazi Alipašina džamija, uz ostale simbole grada - Trebevićku žičaru, Vijećnicu i nebodere "Momo i Uzeir".

Foto: Winter Fest Sarajevo / Prvobitni prijedlog koji je uklonjen sa službenog Facebooka u petak, 24. studenog

I taman što je informacija o Adventu počela rotirati u javnom prostoru i taman što su krenule prve reakcije na manifestaciju kojoj je suorganizator sam Grad Sarajevo, na platou ispred već spomenute Vijećnice, od 23. prosinca do 3. siječnja, profil Adventa nestaje, a pojavljuje se novi amblem i novo ime - Winter Fest Sarajevo.

Antologijski istup nekadašnjeg novinara

Neke će ovo podsjetiti na Mostar prije nego li je prije par godina Zimski grad, odnosno Winterville, postao Advent u Mostaru (uz negodovanje i danas već antologijski istup jednog novinara, danas političara).

Ono što je u Mostaru postalo Advent u Sarajevu je očito mrtvorođena ideja, koja je, razloge možemo tek pretpostaviti, nekako opet završila u neutralnim vodama Winter Festa.

No, zanimljivo, ovaj put bez Alipašine džamije, koja je, valjda u ime političke korektnosti i neke kompenzacije onima koji su se baš "naložili" na Advent u Sarajevu, ispala s novog idejnog rješenja službenog plakata manifestacije.

Kopirati
Drag cursor here to close