Pitanje bez odgovora

Je li i Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji?

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika pridruživanje sankcijama Rusiji nema pravni značaj, jer, kako kaže, takvu odluku nisu razmatrale institucije Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2022. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina pridružila se odlukama Vijeća Europske unije kada su u pitanju sankcije Rusiji. Legitimitet sankcija osporava član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer, kako kaže, one nisu donesene u Predsjedništvu BiH.

Ipak ranije usvojeni dokument o Strategiji vanjske politike naše zemlje navodi da BiH treba aktivno pratiti Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Je li i kakve sankcije Bosna i Hercegovina uvela Rusiji? Ako jesmo, da li se i kako te sankcije primjenjuju u praksi?

Sve su ovo pitanja koja se dvojako tumače u našoj zemlji. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina priključila Deklaracijama, odnosno sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji.

Šef europske diplomatije Josep Borrell kaže da aspirantice za članstvo trebaju svoju vanjsku politiku uskladiti s politikom EU.

"Očekujemo od svih zemalja koje imaju aspiracije za članstvo u EU da budu predane europskim vrijednostima i da usklade svoje djelovanje s vanjskom politikom EU. Za one koje to nisu uradile, a Srbija je jedna od njih to trebaju uraditi što prije i implementirati sankcije'', navodi Borrell.

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika pridruživanje sankcijama Rusiji nema pravni značaj, jer, kako kaže, takvu odluku nisu razmatrale institucije Bosne i Hercegovine.

"Nema nijedne odluke donesene u nadležnom mjestu i u nadležno nivou..Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo bih i za svaku konkretnu odluku koja se donese na nekom forumu mora da bude intrukcija Predsjedništa gdje se kaže da li se nešto prihvaća ili ne prihvaća, a ovaj se samo ponaša tako...'', navodi Dodik.

"Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji u 22 seta restriktivnih mjera i pridružila se Vijeću EU. U tome su sudjelovali svi i to je odluka koja je završena gotova što kaže narod ENDE..", kaže Branislav Borenović (PDP), zastupnik u PSBiH.

Legitimitet odluke u Ministarstvu vanjskih poslova nalaze u dokumentu pod nazivom Strategija vanjske politke BiH za razdoblje od 2018. do 2023. godine. U ovom dokumentu ističe se opredjeljenje naše zemlje za članstvo u Europskoj uniji. U istom dokumentu definisani su i ciljevi vanjske politike BiH.

"S obzirom na neupitnu perspektivu članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, BiH treba aktivno da prati Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU. U tom smislu potrebno je dodatno unaprijediti sustav pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima'', stoji u dokumentu.

Iz Vanjskotrgovinske komore su za BHRT rekli da nisu dobili instrukcije nadležnih o pitanju izvoza proizvoda iz naše zemlje u Rusiju. Simptomatično je i da Veleposlanstvo Ruske Federacije u priopćenju za javnost kaže da našu zemlju, usprkos odlukama EU, ne smatra neprijateljskom.

Kopirati
Drag cursor here to close