Transparency Internationa

Javna poduzeća skrivaju informacije

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini objavio je danas rezultate istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koji se odnose na rad javnih poduzeća u BiH, a generalni je stav da velikog napretka nema.

Kako je kazao predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin, istraživanja ukazuju kako ne možemo biti zadovoljni primjenom Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te je današnja konferencija dobar pokazatelj na određene promjene koje bismo trebali napraviti u Zakonu.

''Razina primjene je na nekih 50 posto, što znači da je to postotak institucija koje su bile uključene u istraživanja, a koje su postupile po Zakonu u zakonskom roku. Te institucije su blagovremeno ustupile informacije i u potpunosti zadovoljile standarde koje Zakon zahtijeva. Mi smo ukazivali na problem transparentnosti javnih poduzeća. Mislimo da tu postoji puno prostora za unapređenje'', izjavio je Blagovčanin.

Naglašava da Bosna i Hercegovina i u ovom aspektu kotira dosta lošije od zemalja regije.

''Globalna rangiranja BiH svrstavaju na samo dno liste. U kontekstu transparentnosti procesa donošenja javnih politika BiH se nalazi na samom začelju ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma, što je zapravo i najbolja slika stanja u kojem se danas nalazimo'', objasnio je.

Glavni upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH Emir Mehmedović naglašava kako statistički podaci ukazuju da se smanjuje broj utvrđenih kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te da su prekoračenje roka i neprovođenje testa javnog interesa najčešće počinjene greške.

Marko Vujić iz Transparency Internationala BiH dodaje da je kao uzorak ovog istraživanja korišteno 358 javnih poduzeća u BiH radi prikupljanja informacija koje se tiču poslovanja javnih poduzeća i postoje li unutar tih poduzeća interni mehanizmi kontrole rada i prevencije korupcije.

''Istraživanje je pokazalo da nema pomaka o ovom pitanju. Svake godine nam oko 50 posto poduzeća odgovori u roku. Identični su i procenti pogrešne primjene Zakona, koji se uvelike pogrešno tumači i primjenjuje'', rekao je Vujić.

Dodaje da su neka poduzeća ponovo odbila da dostave informacije zbog ''zaštite komercijalnih interesa, osobnih podataka i drugih razloga'', ali da Transparency International nikada nije tražio pristup takvim podacima.

Kopirati
Drag cursor here to close