'Udar'

Izvanredna sjednica Vlade TŽ: Pričinjena veća materijalna šteta, organizatore prosvjeda procesuirati

Vijesti / Politika | 06. 02. 2014. u 08:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Tuzlanske županije održala je izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana eskalacija sukoba u Tuzli na prosvjedima radnika pet firmi, a konstatirano je da je sukobe planirala neformalna grupa građana, da je ozlijeđeno više policijskih službenika i građana, te pričinjena veća šteta na zgradi županijske Vlade i okolnim zgradama.

Županijski premijer Sead Čaušević je na sinoć održanoj izvandrednoj sjednici županijske vlade istaknuo da cilj jučerašnjih prosvjeda nije bio da se pokuša dogovorom doći do rješenja radničkih problema, te da su radnici "Polihema", "Dite", "Konjuha", "Resodguminga" i ostali iskorišteni, prenose mediji.

"Iza prosvjeda stoji neformalna grupa okupljena na društvenim mrežema pod nazivom 'Udar'. Moj prijedlog je bio da predstavnici radnika dođu na razgovore, ali su se sa zahtjevom pojavili i članovi te neformalne grupe, čije zahtjeve u ovom momentu nije realno razmatrati", rekao je Čaušević.

On je dodao da su u jučerašnjim sukobima ozlijeđeni građani i policija, da za to netko mora odgovarati i da je na policijskim snagama da utvrde tko je kriv za taj događaj.

Županijski ministar unutarnjih poslova Zoran Teofilović rekao je da su članovi grupe "Udar" pismom obavijestili MUP Tuzlanske županije dva dana ranije o mogućim posljedicama.

"Javni red i mir narušen je u 11:30 sati. Fizički su napadnuti policajci i zgrada županijske Vlade. Uočeno je organizirano, ranije pripremljeno donošenje kamenje u gajbama, te jaja kojima su gađani policajci", naveo je Teofilović.

Policijski komesar Samir Aljukić na sinoć održanoj sjednici naveo je da je pričinjena veća materijalna šteta tijekom jučerašnjih sukoba, da su sve zabilježile kamere, te da će organizatori ovog događaja biti procesuirani.

"Privedeno je 27 osoba, a ozlijeđeno je 17 policijskih službenika i osam građana. Od 27 privedenih i saslušanih, 22 su puštena, dok je pet zadržano u pritvoru. Istraga je u toku i mi ćemo procesuirati sve one koji su odgovorni za ovo. Oštećeno je 11 automobila, a pričinjene je veća materijalna šteta na zgradi Vlade i okolnim zgradama", dodao je Aljukić.

Policija je protiv 22 sudionika događaja podnijela prekršajne naloge, dok je za tri sudionika određen pritvor. Dva sudionika su u fazi kriminalističke obrade.

U Tuzli su za danas u 12 sati najavljeni novi prosvjedi radnika okupljenih oko sindikalnih organizacija pet nekadašnjih gospodarskih giganata sa područja Tuzlanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close