Čović

Iznenadit će nas imena - HNŽ bez SDA, Hrvatima bolje nego prije pet godina

Upitan ukoliko HDZ BiH u HNŽ-u formira vlast bez SDA kako će se to odraziti na Srednju Bosnu, Čović je kazao da to može biti "pouka SDA za budućnost…''
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji vlast se može napraviti bez SDA, izjavio je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, gostujući u emisiji Kompas RTV Herceg Bosne.

''Jedino gdje se ne može bez SDA to je Centralna Bosna, kako što se u Centralnoj Bosni i ovdje u Mostaru ne može napraviti vlast bez HDZ-a i legitimnih predstavnika Hrvata'', rekao je Čović.

Upitan ukoliko HDZ BiH u HNŽ-u formira vlast bez SDA kako će se to odraziti na Srednju Bosnu, Čović je kazao da to može biti "pouka SDA za budućnost za ponovno građenje povjerenja koje je izgubljeno".

Zamka

Naveo je kako formiranje vlasti u Posavini čeka ispunjenje dogovora s Osmorkom oko sudjelovanja u izvršnoj vlasti u ZDŽ, a kad je riječ o Hercegbosanskoj županiji, Čović je rekao da je "realna i jedina opcija" velika hrvatska koalicija između dva HDZ-a i Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivana Vukadina.

Video: RTV HB |Čović za Kompas:Iznenadit će vas imena premijera i ministara,a u Mostar nam dolazi Netanyahu

''I prije izbora i nakon izbora, kad smo saznali rezultate razgovarao sa gospodinom Cvitanovićem i gospodinom Vukadinom da zajednički napravimo vlast u HBŽ gdje dominanto žive Hrvati ne padamo u zamku da dajemo velike ustupke bošnjačkim ili srpskim opcijama da bi jedan drugog sklonili iz vlasti. I moj prijedlog i našem kantonalnom odboru, a to je zaključak i Predsjedništva HDZ BiH da se obave ti razgovori i da to odmah završimo'', kazao je Čović.

Rekao je i kako za sada sve ide po planu u formiranju vlasti HDZ BiH i Osmorke.

''Taj miks sarajevskih političkih stranaka sada mora sazrijeti i odbaciti populizam kojeg je bilo u predizbornoj kampanji'', rekao je.

Renesansa

Naveo je i kako je izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako se županije trebaju naoružavati i jačati namjensku industriju ''jedna od najvećih grešaka koju je SDA napravila u proteklih dvije godine''.

''Što se SDA prije okrene evropskoj, modernoj budućnosti BiH to će biti svima lakše. Mi više ne možemo plašiti naše građane, naše narode stalnim sukobljavanjem, mi jednostavno moramo izaći iz tog okvira i govoriti o jednoj novoj perspektivi, budućnosti BiH za mlade ljude'', kazao je Čović i dodao kako ''SDA nema koalicijski kapacitet zbog retrogradnih politika sukobljavanja''.

Između ostalog, Čović je govorio i o hrvatskim strategijama rekavši kako treba ojačati institucije ali i obrazovanju te je rekao kako treba rasteretiti roditelje mostarskog Sveučilišta. Poručio je kako HDZ i HNS doživljavaju renesansu kad su u pitanju kadrovi ali i da je Hrvatima bolje nego prije pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close