Odgađanja nema

Izetbegovićeve najave o izborima nemaju osnove u zakonu

Bivši predsjednik SIP-a BiH Vehid Šehić kaže kako se mora voditi računa da i po Ustavu mandat izabranih dužnosnika traje četiri godine.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2022. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izbornom zakonu Bosne i Hercegovine jasno je navedeno kada se izbori mogu odgoditi i na koji period, izvijestio je BHRT navodeći kako u slučaju da u nekoj izbornoj jedinici nije moguće organizirati izbore zbog određenih razloga tada se izbori mogu odgoditi najviše za 30 dana od dana zakazanih izbora.

Eventualna odgoda mogla bi uslijediti jedino i ukoliko, nakon raspisivanja izbora ne budu osigurana sredstva za organizaciju izbora. Takav scenarij smo imali i 2020. godine tijekom organizacije lokalnih izbora.

"Nema zakonske osnove da se izbori u ovom momentu odgode. Zakon je propisao kad se održavaju izbori i da je 150 dana prije datuma izbora krajnji rok da se raspišu izbori. Središnje izborno povjerenstvo biH dužno je postupati po onome što je propisano zakonom, o eventualnom odgađanju izbora možemo govoriti tek uslijed eventualnih okolnosti koje mogu nastupiti nakon raspisivanja izbora", kaže Željko Balakar iz SIP-a.

Bivši predsjednik SIP-a BiH Vehid Šehić kaže kako se mora voditi računa da i po Ustavu mandat izabranih dužnosnika traje četiri godine.

''Odgađanjem izbora mi ne bi imali zakonodavnu vlast i tko će onda usvojiti eventualne izmjene izbornog zakona tako da je i to dokaz da je ovdje ni Ustav ni zakoni ne postoje da bi se poštovali već da bi se kršili, ovo je za mene neprihvatljivo", rekao je.
Iz Ministarstva financija Bosne i Hercegovine još jednom su poručili da ministarstvo ni na koji način neće spriječiti održavanje izbora te su naveli da je SIP uputio novi zahtjev za isplatu četvrtine sredstava potrebnih za organizaciju predstojećih Općih izbora, nakon što je prošli odbijen zbog neregularnosti u planiranju rashoda.

Inače, za vikend je najavljen nastavak izbornih pregovora na razini stručnih timova kako bi se još jednom analizirali rezultati dosad urađenog posla.

Video: Hoće li biti odgođeni izbori?
Kopirati
Drag cursor here to close