Reakcija na reakcije

Izetbegović u Mostaru: Na tvrdo može samo tvrdo

Izetetbegović je rekao kako je bura koja se u Srbiji digla oko njegove izjave u vezi s Kosovom besmislena i bespotrebna.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2017. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji. Predsjednik Vučić i njihov nacionalni savjet su spustili loptu i to je dobro. Ovdje u BiH je to pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana. Da se legaliziraju teme o paradržavama, cijepanju BiH, referendumima, nagrađuju ratni zločinci, proslavljaju datumi vezani za agresiju na BiH a da bh. strana šuti i mlako odgovara", rekao je u petak u Mostaru član Predsjedništva BiH i čelnik SDA Bakir Izetbegović komentirajući reakcije nakon njegovog intervjua u kojem je govorio o (ne)priznavanju Kosova.

"Na bezobrazne izjave, tvrdnje i planove da mi odgovaramo mlako ili ne odgovaramo i da se tako stvori prostor za buduće referendume... Isprobava se reakcija. Na tvrde poruke koje idu u smislu podjele može se imati samo tvrd odgovor. Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja, prijete oni koji govore o referendumima, nagrađuju Krajišnike, Karadžiće i po ratnim zločincima nazivaju škole", poručio je Izetbegović, koji je nazočio na obilježavanju 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Foto: Bljesak.info  / Bakir Izetbegović u Sjevernom logoru

Rekao je kako je bura koja se u Srbiji digla oko njegove izjave u vezi s Kosovom besmislena i bespotrebna.

''Samo u politici ništa nije besmisleno. Sve ima svoj smisao. Ona je očigledno u Srbiji dimna zavjesa za nešto. Što? To možemo nagađati. Da li je to presuda Mladiću, da li je to približavanje NATO-u, ne znam i ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji'', rekao je lider SDA.

Kada je u pitanju izjava čelnika SBB-a Fahrudina Radončića da SDA i HDZ BiH do kraja prosinca nađu novog koalicijskog partnera i je li to moguće, Izetbegović smatra kako to nije moguće i da ministri iz SBB neće izaći iz vladajuće koalicije. 

''Prije tih ministara trebalo bi da izađu svi članovi SBB iz upravnih odbora, agencija i ostalih institucija gdje je SBB smjestio skoro tisuću ljudi. Tako da, ako hoće da izađu iz koalicije, neka krenu od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu. Mislim da neće napustiti koaliciju jer je  SBB-u potrebno tih tisuću pozicija i da ih neće napustiti'', ustvrdio je Izetbegović. 

Što se tiče SDA-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH ističe kako ta stranka ne može mimo Ustava FBiH i popisa iz 1991. godine kreirati nikakva rješenja.

''Brojke su jasne, kao i obveze koje proizlaze iz ustava, tako da je to jedan minimalistički prijedlog, odnosno onakav kakav jedino može i biti s obzirom na sadašnji ustav'',  kazao je Izetbegović, naglasivši pritom kako se nada da postoji dovoljno zrelosti da se dobije parlamentarna podrška za taj prijedlog.

Foto: Anadolija / Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida.

Upitan kako bi se kriza vlasti mogla odraziti na odnose SDA i HDZ BiH na županijskoj razini, Izetbegović smatra kako se i HDZ BiH također nalazi na jednoj raskrsnici.

''Ova mantra o ugroženosti Hrvata naravno da se ne može primiti u narodu, jer Hrvati sasvim dobro žive u ovoj zemlji. Postoje neke frustracije u vezi s izborom njihovih predstavnika, ali svi mi imamo takve frustracije. Svi bi imali nešto prigovarati ovoj zemlji, ali to treba kroz postupan proces mijenjati i popravljati'', naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH, dodajući kako priča o tome da se Hrvati građani drugog reda ni u kojem pogledu ne stoji te da brojke, naprotiv, dokazuju suprotno.

Naglasio je kako u preko stotinu institucija na razini BiH više pozicija zauzimaju hrvatski kadrovi nego bošnjački.

''Mi smo to zatekli kada smo došli prije tri godine i nismo uspjeli u velikoj mjeri to da popravimo. Dakle, nema govora o tome da su Hrvati jedan narod koji ima neku drugorazrednu poziciju'', kazao je Izetbegović spomenuvši u tom kontekstu sektore obrane, financija i pravde, čije čelne pozicije zauzimaju upravo Hrvati. 

''Sasvim sigurno ne stoji ta priča i ne bih rekao da narod mogu pokrenuti u nekom lošem smislu, u neku avanturu. Političari uvijek imaju svoje priče, ambicije, svoja htijenja i onda se to koristi za izbore koje dolaze. Tako da mislim da hrvatski korpus neće krenuti u nešto što je problematično u odnosu na BiH i da ćemo uspjeti usvojiti proračune, rebalanse proračuna, i važne zakone koji će omogućiti da se ova zemlja gradi, reformira itd.'', zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Inače, iz Mostara su bivši pripadnici Armije BiH poručili kako ''nikome neće dati BiH''.

Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine

Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida, piše agencija Anadolija.

Potom je u svečanom duhu nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine upriličena svečana akademija povodom Dana 4. Korpusa ARBiH, koja je okupila predstavnike brojnih boračkih organizacije i predstavnike svih razina vlasti, među kojima je nazočio i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je veoma nadahnuto govorio o 4. Korpusu ARBiH.

"Okupili smo se ovdje u Hercegovini da potvrdimo da nikada neće izblijediti sjećanje na branitelje naše domovine Bosne i Hercegovine. Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne obrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to 'čudo bosanskog otpora'. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative", kazao je Izetbegović, govoreći o neprestanoj borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od ratnih komandanata 4. Korpusa ARBiH i nositelj odlikovanja "Zlatni ljiljan" Suad Muharemović u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH zahvalio je Izetbegoviću na dolasku u Mostaru i velikim riječima te svima koji su ovaj veliki dan uveličali svojim sudjelovanjem.

"Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu domovinu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Neko će reći da je malo, neko da je dovoljno. Sačuvajmo ovu slobodu i volimo našu domovinu", kazao je Muharemović te naglasio kako danas ljudi kad kažu da vole domovinu ulaze u problem s istoka i sa zapada.

"Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine. Onaj ko je dirne imat će posla s nama", poručio je Muharemović te podsjetio da je sloboda stečena jedinstvom koje je potrebno sačuvati i očuvati.

Ratni komandant 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas.

"Molim sve one koji mogu rediti na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine historija je pokazala da teško ostaje i opstaje. Zato vas molim da jedinstveno svi izgrađujemo BiH. Svi koji su na tom putu su pripadnici naše boračke populacije", zaključio je Polutak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close