Amanet i prijateljstvo

Izetbegović tvrdi: Turska se nikad nije miješala u BiH

Izetbegović naglašava da Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijeloj regiji.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2018. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Turska se nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH. Naprotiv, potpuno se korektno odnosila prema našoj državi, snažno podržavajući njezine jasne i ranije definirane prioritete koji se odnose na članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak'', izjavio je danas za portal Faktor član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Naime, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će danas u jednodnevnoj posjeti Ankari, gdje će se sastati s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Sudeći prema najavama hrvatskih medija, jedna od glavnih tema sastanka bit će Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Izetbegović naglašava da Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijeloj regiji.

Zajednički interes

''Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to produkt potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske'', kazao je Izetbegović za Faktor.

Istaknuo je kako do sada nije bilo intervencija predsjednika Erdogana po pitanju unutarnje politike u BiH te da očekuje kako istih neće biti ni ubuduće.

''Na osnovu dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati principijelnu podršku BiH u skladu sa stavovima Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu implementaciju presude Sejdić-Finci i izmjene Izbornog zakona koji neće doprinijeti daljim etničkim podjelama'', zaključio je Izetbegović.

S druge strane, predsjednik Odbora za za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je kako Hrvatska i turska imaju zajednički interes da BiH normalno funkcionira, što podrazumijeva i izmjenu izbornog zakona kako bi bosanskohercegovački Hrvati bili ravnopravni.

Komentirajući za Dnevni Avaz najavu da će Grabar-Kitarović od Erdogana zatražiti potporu za izmjene izbornog zakona u BiH, Kovač je ocijenio da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje i da ih snažno veže "interes da BiH bude funkcionalna pravna država".

Snažan utjecaj na Bošnjake

"Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake", istaknuo je Kovač.

Pojasnio je kako Hrvatska inzistira na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog zastupnika Hrvatskog sabora, kojom je naložena izmjena izbornog zakona zemlje kako bi se osiguralo ravnopravno predstavljanje Hrvata s druga dva naroda.

"Treba provesti obvezujuću i konačnu odluku Ustavnog suda glede izmjene izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima - Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo Hrvati trenutačno nisu ravnopravni u izbornom procesu", rekao je Kovač.

Šef vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora dodao je kako je najvažnije osigurati da se izbori provedu na demokratski način te osigura ravnopravna zastupljenost kako bi se BiH mogla brže usmjeriti prema euroatlantskim integracijama.

"Želimo da BiH iskoristi svoju prigodu bržeg približavanja europskoj i atlantskoj zajednici država", kazao je.

Poticanje na dijalog

Hina je objavila kako se doznaje iz Ureda predsjednice, da hrvatska predsjednica s turskim kolegom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u ponedjeljak da od vlasti u Zagrebu očekuje lobiranje za postizanje jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i izmjenu izbornog zakona. Dodao je kako nije na njemu da nagađa "tko će lobirati i kojim tehnikama".

Kako ocjenjuju analitičari, Grabar-Kitarović bi u Ankari mogla tražiti potporu za izmjene izbornog zakona BiH s obzirom na utjecaj koji Erdogan ima na bošnjačko političko vodstvo, posebno na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close