Novo normalno i novo napeto

Izetbegović: Što je Komšić i što je dogovoreno s Čovićem

Čelnik SDA je rekao kako između Čovića i njega ne postoji suglasnost, kada se radio o izmjenama Izbornog zakona, jer bi da postoji riješili problem davno.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za mene je gospodin Komšić sasvim legitiman predstavnik. On je čovjek, Hrvat koji nije sudjelovao u UZP-u. Zlata vrijedan za ovu zemlju. Legitimniji je od mnogih koji su učestvovali u UZP-u'', kazao je za N1 prvi čovjek SDA.

Naime, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u izjavi za N1 pojasnio šta se s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio u Mostaru.

Kako je naveo, između Čovića i njega ne postoji suglasnost, kada se radio o izmjenama Izbornog zakona, jer bi da postoji riješili problem davno.

''Prije svega, mi u Mostaru se nismo ništa dogovorili osim onoga što je na papiru. To je da ćemo implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava. I sve presude Ustavnog suda BiH. Dakle, presudu po apelaciji Komšić, koja je starija. Kao i presudu po apelaciji Ljubić. Odnosno da će svaki čovjek, na svakom pedlju ove zemlje, imati dva izborna prava – pasivno i aktivno. Da se kandidira i da bira koga hoće. To je sve što smo dogovorili'', naveo je Bakir Izetbegović.

Govoreći o legitimnom predstavljanju, zahtjevu na kojem insistira HDZ, poručio je ovoj stranci da će morati objasniti što to znači.

Iako su stavovi SDA i HDZ-a, izgleda, dijametralno suprotni – Izetbegović je ocijenio kako “postoji izlaz”. A to je spremnost na kompromis.

“I to ponavljam cijelo vrijeme”, kazao je za N1.

Izetbegović kaže kako postoje dvije tvrdnje o o diskriminaciji.

''Hrvatska tvrdnja, tj. tvrdnja HDZ-a je da im birači iz brojnijeg naroda biraju predstavnike. Naša tvrdnja je da malobrojniji parlamentarci, odnosno HDZ-ovi, koji čine petinu u Federalnom parlamentu – majoriziraju većinu. Da nam ne daju da napravimo novu Vladu, da popunimo Ustavni sud FBiH… Da ne daju da imamo ugovor s Islamskom zajednicom. Oni ne štite vitalne interese nego tko zna koje interese. Poput interesa kladioničarskog lobija. Platit ćete porez na kruh, lijekove ili knjige, ali jedna grana industrije koja je teška milijarde neće platiti porez. Ako su spremi u svrhu da dobije nešto od onoga što traže – onda trebaju biti spremni napraviti ustupak. Ovu stvar ja pričam od listopada prošle godine. Ako ima spremnosti i pameti da izađemo jedni drugim u susret daju se itekako naći rješenja”, kazao je za N1 čelnik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close